Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Τα σχέδια τριών Υπουργείων

Τι ανέφεραν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους οι Μίνα Γκάγκα, Γιώργος Αμυράς και Λίνα Μενδώνη σχετικά με την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας

Μιλώντας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τρεις Υπουργοί αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους στην ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της βόρειας Εύβοιας, στη μελέτη αναδάσωσης & στο master plan για το νέο δάσος και στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς.

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της βόρειας Εύβοιας

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας θα ενισχυθεί μεταξύ άλλων με μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο και ψηφιακό μαστογράφο, ανέφερε η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι θα ενισχυθεί και το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ενίσχυση του στόλου των οχημάτων με δύο Κινητές Μονάδες Υγείας για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε όλα τα χωριά της βόρειας Εύβοιας.
Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας.

Μελέτη αναδάσωσης και master plan για το νέο δάσος

Στο σχέδιο που θα έχει δύο «πνεύμονες»: τη μελέτη της αναδάσωσης, η πιλοτική φάση της οποίας έχει ολοκληρωθεί από το ΑΠΘ, και το master plan για το νέο δάσος με υπερεπείγοντα έργα καθαρισμού, μελέτες και σχέδια αντιπυρικής προστασίας και σειρά ακόμη δράσεων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Για τα αντιδιαβρωτικά έργα, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί 498 χιλιόμετρα από κορμοδέματα στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού και 724 χιλιόμετρα στην περιοχή της Λίμνης.
Στάθηκε, επίσης, στην εκπαίδευση του νέου ειδικού σώματος για τη δασοπυρόσβεση «για την πρώτη προσβολή».

Ανάδειξη και αξιοποίηση του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε την πρόταση ανάδειξης και αξιοποίησης για το Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς στην Εύβοια.

«Θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής», σημείωσε η Υπουργός. Αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός επισκέψιμου πάρκου 17 στρεμμάτων ήδη από τον Ιούλιο του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με παράλληλη προετοιμασία για την ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο γεοπάρκων της UNESCO.
Η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης, στο παλαιό υδροθεραπευτήριο στην Αιδηψό, έργο Τσίλλερ, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο.
Στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Εύβοια Film Project» που θα πραγματοποιείται στη Λίμνη.