Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Τοποθετήσεις νέων φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED

Παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως αποδοτικότητα, διάρκεια ζωής, ασφάλεια στο άλλαγμα, μεγαλύτερη αντοχή στις αυξομειώσεις τάσης, πράσινη τεχνολογία, κλπ.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού με τοποθετήσεις νέων φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED, υπό την εποπτεία της αρμόδιας Αντιδημάρχου για τον Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό, Γεωργίας Κωνσταντάγκα.

Μόλις χθες τοποθετήθηκαν LED στους Ωρεούς, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί LED σε αρκετά χωριά και βέβαια και στην πόλη της Ιστιαίας.
Με αφορμή την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED στην Ιστιαία, ο Δήμαρχος, Γιάννης Κοντζιάς, προέβη στο εξής σχόλιο: «Παρέμβαση με φως στα πιο σκοτεινά σημεία της πόλης».

Στα Ελληνικά, κάτοικοι ζητούν να συμπληρωθεί ο Δημοτικός Ηλεκτροφωτισμός του χωριού, ιδίως σε δρόμους εντός του οικισμού του κυρίως χωριού που είναι ολοσκότεινοι. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι οπωσδήποτε είναι απαράδεκτο ο δρόμος από το παλιό σπίτι του Νίκου Κρασούλη έως το παλιό σπίτι του Κερασιώτη να μην έχει Δημοτικό Ηλεκτροφωτισμό. Δύο LED θα έλυναν το πρόβλημα στο δρόμο αυτό!

Όλες οι σχετικές παρεμβάσεις του Δήμου πρέπει να αφορούν τοποθετήσεις νέων φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED, που παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα όπως αποδοτικότητα, διάρκεια ζωής, ασφάλεια στο άλλαγμα, μεγαλύτερη αντοχή στις αυξομειώσεις τάσης, πράσινη τεχνολογία, κλπ.

Αναλυτικότερα, επισημαίνουμε τα πλεονεκτήματα του φωτισμού με λαμπτήρες LED:
-Αποδοτικότητα: Τα LED εκπέμπουν περισσότερα lumens ανά watt από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
-Διάρκεια ζωής: Τα LED ως επί το πλείστον διαρκούν πολύ περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Διαρκούν 35.000 έως 50.000 ώρες ή και περισσότερο. Οι σωλήνες φθορισμού σωλήνες διαρκούν 10.000 έως 15.000 ώρες και οι λαμπτήρες πυρακτώσεως 1,000 έως 2.000 ώρες.
Οι λαμπτήρες LED λειτουργούν με πολύ χαμηλή θερμοκρασία από άλλους τύπους φωτισμού, όπως αλογόνου ή συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού λόγω έλλειψη υπεριώδους (UV) και υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας. Ζεσταίνονται αλλά η θερμότητα απορροφάται από το μέταλλο που απομακρύνει τη θερμότητα. Κρατώντας χαμηλή θερμοκρασία μεγαλώνουν το χρόνο ζωής των λαμπτήρων LED.
-Ασφάλεια στο άλλαγμα: Τα LED, έχουν στερεάς κατάστασης συστατικά και είναι δύσκολο να βλάψουν εξωτερικά, κατά την αλλαγή, σε αντίθεση με τους λαμπτήρες φθορισμού και πυρακτώσεως, τα οποία είναι εύθραυστα.
-Μεγαλύτερη αντοχή στις αυξομειώσεις τάσης: Η τάση λειτουργίας των λαμπτήρων LED είναι από 85Volt έως 265Volt. Τυχόν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο παροχής δεν επηρεάζουν τη φωτεινότητα και δεν αχρηστεύουν τα LED.
-Αντίσταση σε κραδασμούς: Τα LED, όντας στοιχεία στερεάς κατάστασης, είναι δύσκολο να υποστούν ζημιά από κραδασμούς όπως συμβαίνει με τις λάμπες πυράκτωσης και φθορισμού.
-Αντιεκρηκτικοί: Οι λαμπτήρες LED είναι αντιεκρηκτικοί γιατί ακόμα και να δημιουργηθεί σπινθήρας δε βγαίνει προς τα έξω αφού δεν υπάρχει αέριο για να διαδοθεί η φλόγα.
-Τα φώτα LED θεωρείται πράσινη τεχνολογία: Μια λάμπα LED μετατρέπει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας σε φως και πολύ λίγη υπό μορφή θερμότητας, σε σύγκριση με μια λάμπα πυρακτώσεως που μετατρέπει μόνο το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί σε φως και το υπόλοιπο σε θερμότητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σύντομα με εντολή του καινοτόμου Δημάρχου και φίλου των νέων τεχνολογιών, Γιάννη Κοντζιά, σχεδιάζεται η τοποθέτηση νέων φωτιστικών με λαμπτήρες LED στο κυρίως χωριό των Ελληνικών, προς μεγάλη χαρά των κατοίκων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ευνοϊκά διάκεινται για την τοποθέτηση των LED στα Ελληνικά η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Γεωργία Κωνσταντάγκα και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ιδίως της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου.
 
Γιάννης Κοντζιάς: «Αλλάζουμε τα φώτα» στους Ωρεούς... και μάλιστα με νέας τεχνολογίας LED για περισσότερο φως με οικονομία