Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Κάρτα Αναπηρίας και Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ

Τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία αυξήθηκαν κατά 22% το 2021, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το επίδομα γέννησης, μέτρα στήριξης των πολυτέκνων και ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
Παράλληλα, προγραμματίζονται νέες παρεμβάσεις, όπως η Κάρτα Αναπηρίας και ο Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ, με χρηματοδότηση από κοινωνικά κονδύλια.
Ειδικότερα:
#Κάρτα Αναπηρίας: Θεσμοθετείται η Κάρτα Αναπηρίας, ενιαία αποδεκτή από όλους τους φορείς οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε ΑμεΑ που θα αντικαταστήσει οποιοδήποτε έγγραφο/πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σήμερα, διευκολύνοντας τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση.
#Προσωπικός Βοηθός: Βρίσκεται υπό επεξεργασία η νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίσει τον Προσωπικό Βοηθό, ενισχύοντας την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ και αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και ιδρυματοποίησή τους. Το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.