Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Με στόχο τη διεύρυνση της συναίνεσης

Νέες αλλαγές στο ν/σ για τα αυθαίρετα 


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Νέες αλλαγές με στόχο τη διεύρυνση της συναίνεσης για τη μεταρρύθμιση που αφορά τα αυθαίρετα  ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με αυτές θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου, τα 30 χρόνια.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για αυθαίρετα, που κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011, ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση από τη δημοσίευση του νόμου και μετά είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές, που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου.
Προστίθεται νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποίους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές.
Για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα όμως, αν ο πολεοδομικός σχεδιασμός, και μετά τα 30 έτη, δεν τα λαμβάνει υπόψη του, τότε τα αυθαίρετα θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο ή τμήμα όμορου οικοπέδου για τη συμπλήρωση αρτιότητας διαφορετικά θα πρέπει να ξαναπληρώσει πρόστιμο.
Θα μπορούν να μεταβιβαστούν τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιότερες ρυθμίσεις.
Για τα αυθαίρετα που δεν είναι πρώτη κατοικία το πρόστιμο θα είναι υψηλότερο, αν έχουν γίνει σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης και θα είναι χαμηλότερο αν έχει γίνει σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.
Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες πρόσθετα για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που κανονικά θα βάρυναν την ανέγερση της αυθαίρετης κατασκευής.
Εκτός από τα πρόστιμα, αλλάζει και το ύψος των παραβόλων, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
500 ευρώ για κατοικία 50 τμ ή για κτίριο μοναδική κατοικία μέχρι 100 τμ
1.000 ευρώ για 51 – 100 τμ ή για κύρια κατοικία από 101 – 200 τμ
2.000 ευρώ για κτίριο από 201 – 1.000 τμ
4.000 ευρώ από 1.001 – 2.000 τμ και
6.000 ευρώ για κτίρια μεγαλύτερα από 2.000 τμ
Οι αλλαγές που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου της Ολομέλειας αντιμετωπίστηκαν θετικά από τη Νέα Δημοκρατία, από τη ΔΗ.ΣΥ και από το ΛΑΟΣ, ωστόσο και τα τρία αυτά κόμματα αναμένεται να καταθέσουν και δικές τους προτάσεις για επιπλέον βελτιώσεις.