Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη
Τα σχολεία, μέρος των οποίων αποτελούν και τα κυλικεία, πρέπει και μπορούν να αποτελούν το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι :
Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας), απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g), σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g), μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g), μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g), τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι, γιαούρτι «παντός τύπου», φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία), ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g), γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα), ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml), φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml), εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου και καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και: Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g), μέλι, σε ατομική συσκευασία, χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g), σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
Για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για την τήρηση της ανωτέρω υγειονομικής διάταξης ελεγκτές του ΕΦΕΤ θα διενεργούν συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τα σχολεία, μέρος των οποίων αποτελούν και τα κυλικεία, πρέπει και μπορούν να αποτελούν το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων είναι :
Σάντουιτς και τοστ τυποποιημένα (με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό) με τυρί ή και γαλοπούλα (από λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας), απλά αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, αρτίδια φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια (σε ατομική συσκευασία 50g), σταφιδόψωμο (σε ατομική συσκευασία έως 60g), μουστουκούλουρα (σε ατομική συσκευασία έως 60g), μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση (σε ατομική συσκευασία έως 60g), τυρόπιτα ή σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι, γιαούρτι «παντός τύπου», φρέσκα φρούτα (καλά πλυμένα, σε ατομική συσκευασία), ξηρά φρούτα, όπως σύκα δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι (σε ατομική συσκευασία έως 50g), γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα), ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (έως 150ml), φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός) χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (έως 330ml), εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου και καφές και αφεψήματα (μόνο για το προσωπικό).
Για τα σχολικά κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο παραπάνω κατάλογο προστίθενται και: Ξηροί καρποί, ανάλατοι (σε ατομική συσκευασία έως 50g), μέλι, σε ατομική συσκευασία, χαλβάς και παστέλι «παντός τύπου» (σε ατομική συσκευασία έως 50g), σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση (σε μικρή συσκευασία έως 30g).
Για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας καθώς και για την τήρηση της ανωτέρω υγειονομικής διάταξης ελεγκτές του ΕΦΕΤ θα διενεργούν συστηματικούς ελέγχους στα κυλικεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.