Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μέτρα για τον έλεγχο του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων


Νέα μέτρα για τον έλεγχο της παραγωγής, αξιοποίησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθορίζονται με την με αριθμό 175180 κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Με την ΚΥΑ, που  αντικαθιστά προηγούμενη με κωδικοποιημένο κείμενο προκειμένου να είναι πιο ευανάγνωστο και κατανοητό το περιεχόμενό της,  επίσης, καθορίζονται οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων, οι περιπτώσεις παραβάσεων και το ύψος προστίμου ανά περίπτωση.
Στο πεδίο εφαρμογής της νέας ΚΥΑ εμπίπτουν όλοι οι αγοραστές γάλακτος, οι μονάδες μεταποίησης, ή/και εμπορίας του γάλακτος, οι μονάδες τυποποίησης − συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και οι παραγωγοί − κτηνοτρόφοι που μεταποιούν το γάλα της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης.
Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής της είναι ο ΕΛΟΓΑΚ ενώ εποπτεύουσα αρχή είναι το Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Δ/νσης Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με την απόφαση όλοι οι εμπλεκόμενοι υποχρεούνται να αποστέλλουν σε ηλεκτρονική μορφή στον ΕΛΟΓΑΚ κάθε μήνα (το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μηνός) συμπληρωμένη τη «Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος», σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα του Οργανισμού.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου, που θα πραγματοποιεί ο ΕΛΟΓΑΚ (με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων των Περιφερειών, του ΟΠΕΓΕΠ, του ΕΦΕΤ και του ΣΔΟΕ) θα κοινοποιούνται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις ανάλογες της παράβασης, όπως περιγράφονται στην Απόφαση.
Επισημαίνουμε ότι ο ΕΛΟΓΑΚ και ο ΟΠΕΓΕΠ θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νέο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».