Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγάλο θέμα των ναρκωτικών


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων, ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται στη χώρα μας με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνεται περί τους 300 ετησίως, ενώ ο αριθμός των φυλακισμένων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών ανέρχεται σε 4.445 άτομα (δύο στους πέντε βρίσκονται στη φυλακή για έγκλημα σχετιζόμενο με τα ναρκωτικά).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εξάρτησης από Ναρκωτικές Ουσίες (EMCDDA), στην Ε.Ε. οι χρήστες κάνναβης ανέρχονται σήμερα σε 70 εκατ. άτομα, οι χρήστες του ναρκωτικού έκσταση σε 10 εκατ. άτομα, ενώ κάνουν ή έκαναν κάποια στιγμή στο παρελθόν χρήση κοκαίνης 12 εκατ. άτομα !
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, λίγο πολύ, πάσχει σε όλη την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να παρουσιάσει, τις επόμενες ημέρες, στην τελική του μορφή σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά και ειδικότερα τις μεταρρυθμίσεις των σχετικών διατάξεών του.
Η κοινωνία από τον νομοθέτη και την πολιτεία απαιτεί λύσεις, που αφενός θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία παντός εξαρτημένου και αφετέρου θα τιμωρούν παραδειγματικά κάθε μεγαλοδιακινητή ναρκωτικών. Ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος νομικού πλαισίου έχει καταστεί μονόδρομος.