Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διευρύνει τις προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν ήδη για όσους ταξιδεύουν στην επικράτειά της με αεροπλάνο ή τρένο και για τις περιπτώσεις που οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν πούλμαν ή πλοίο.
Με αεροπλάνο : Οι επιβάτες αερομεταφορών προστατεύονται εδώ και χρόνια από απρόοπτα κατά τη μετακίνησή τους με μια σειρά μέτρων : Αν η πτήση ενός ταξιδιώτη καθυστερήσει περισσότερο από δύο ώρες, δικαιούται δωρεάν τροφή και ποτά. Αν η καθυστέρηση ξεπερνά τις πέντε ώρες ή η πτήση του ακυρωθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να επιλέξει είτε την επιστροφή του ναύλου εντός επτά ημερών, είτε μια άλλη πτήση επιστροφής στο σημείο αναχώρησής του, είτε μεταφορά στον προορισμό του με άλλον τρόπο. Αν η πτήση αναβληθεί για την επόμενη μέρα, ο ταξιδιώτης δικαιούται διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Με τρένο : Πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ταξίδι του, ο ταξιδιώτης δικαιούται να ενημερώνεται αναλυτικά για τους φθηνότερους ναύλους, τις συντομότερες διαδρομές, τις καλύτερες συνδέσεις και την πρόσβαση στους σταθμούς και τους συρμούς. Για καθυστέρηση 1-2 ωρών, μπορεί να ζητήσει επιστροφή του 25% του ναύλου, και για καθυστέρηση πάνω από δύο ώρες επιστροφή του 50%.
Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς αποσκευών, οι επιβάτες αεροπλάνων δικαιούνται αποζημίωση μέχρι 1.220 ευρώ και οι επιβάτες τρένων μέχρι 1.300 ευρώ. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζονται μέτρα ώστε τα αεροπλάνα και τα τρένα να είναι προσβάσιμα στα άτομα μειωμένης κινητικότητας.
Με πούλμαν και πλοία : Όπως έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύντομα, και οι επιβάτες πούλμαν και πλοίων θα προστατεύονται καλύτερα και θα έχουν ανάλογα δικαιώματα με τους επιβάτες αεροπλάνων και τρένων. Από το 2012, οι επιβάτες πλοίων θα δικαιούνται αποζημίωση για καθυστερήσεις μιάμισης και πλέον ωρών. Επίσης, σύντομα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα δικαιώματα όσων ταξιδεύουν με πούλμαν.
Τέλος, στο μέλλον θα εξασφαλιστεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η άνετη πρόσβαση στα πούλμαν και στα πλοία, ώστε όλοι οι πολίτες που ταξιδεύουν στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετακινούνται χωρίς προβλήματα.