Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Σύσταση Ταμείου Εκσυγχρονισμού

Στόχος ο εκσυγχρονισμός των ενεργειακών συστημάτων και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernisation Fund) στην Ελλάδα συστήνεται με σκοπό αφενός να εκπληρώνει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ως δικαιούχο κράτος - μέλος και αφετέρου να διαχειρίζεται τους αντίστοιχους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου με σκοπό την συγχρηματοδότηση δράσεων απανθρακοποίησης εντός της επικράτειάς της.
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ε.Ε. να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Στόχος του είναι να στηρίξει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. με χαμηλότερο εισόδημα, διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση σε πιο πράσινες οικονομίες.
Το Ταμείο χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων ανθρακικών εκπομπών ρύπων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ε.Ε. (2003/87/ΕΚ).
Για την λειτουργία του η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επενδυτικές προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε μία Επενδυτική Επιτροπή, οι οποίες θα αξιολογούνται με σκοπό την εκταμίευση των εσόδων αυτού του Ταμείου, το οποίο θα υπόκειται πάντα σε άδεια κρατικής ενίσχυσης.
Το εν λόγω έργο προβλέπει την σύσταση της διαχειριστικής αρχής για τους σκοπούς του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, την υποβολή νέων προτάσεων έργων προς χρηματοδότηση και παρακολούθηση υλοποίησης ήδη εγκεκριμένων έργων και την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών.