Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ»

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο σκέλος του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» που υλοποιείται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας δια της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, προϋπολογισμού 979 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους 116,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έργα αφορούν στην προμήθεια αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης, ελικοπτέρων, πυροσβεστικών οχημάτων διαφόρων τύπων, σύγχρονων κινητών επιχειρησιακών κέντρων για τις 13 Περιφέρειες, κλπ.
Οι ανωτέρω συμβάσεις βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης. Προς υπογραφή σύμβασης με τους αναδόχους βρίσκονται επίσης έργα ύψους 56,8 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην αγορά επιπλέον πυροσβεστικών οχημάτων, λοιπά βοηθητικά οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα, πτυσσόμενες μεταλλικές γέφυρες τύπου Bailey για την αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, κλπ.
Οι ανωτέρω συμβάσεις αντιστοιχούν συνολικά στο 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ.
Για συμβάσεις ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 37,6% επί του εκτελούμενου από το ΤΑΙΠΕΔ σκέλος του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι και συνεπώς αναμένεται να υπογραφούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στην προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, εξοπλισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) για εναέρια επιτήρηση, συστημάτων πυρανίχνευσης για τους αρχαιολογικούς χώρους, αναβάθμιση ελικοπτέρων, κλπ.
Συνεπώς, το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» που υλοποιείται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.
Πέντε (5) διαγωνισμοί ύψους 418 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, δηλαδή σε φάση αξιολόγησης προσφορών, ενώ ένας ακόμα προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκκινήσει σύντομα. Οι διαγωνισμοί αυτοί αποτελούν το υπόλοιπο 45% του προγράμματος.
Το «ΑΙΓΙΣ» χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και το ΕΣΠΑ.