Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Δικαιούχοι ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων ζώων συντροφιάς

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δικαιούχοι ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων ζώων συντροφιάς είναι:
1.Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Υπομητρώο του ΕΜΖΣ.(Μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, και πάντως όχι πέραν της 31ης.03.2023, για τη δραστηριοποίηση των φιλοζωικών σωματείων και φιλοζωικών οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον ν. 4830/2021, δεν απαιτείται η προηγούμενη καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, εφόσον τα εν λόγω σωματεία και οργανώσεις δεν έχουν λυθεί, λειτουργούν νόμιμα και περιλαμβάνουν στους καταστατικούς σκοπούς τους την προαγωγή της φιλοζωίας ή τη φροντίδα και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς).
2.Οι δήμοι.
3.Τα νομικά πρόσωπα δήμων ή σύνδεσμοι αυτών.
4.Οι διαδημοτικές συνεργασίες.
5.Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53).
6.Φυσικά πρόσωπα.
■Η ίδρυση των καταφυγίων ζώων συντροφιάς προϋποθέτει προηγούμενη άδεια η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας πρόκειται να εγκατασταθεί το καταφύγιο, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 5 του ν. 604/1977 (Α’ 163).
■Η λειτουργία των καταφυγίων ζώων συντροφιάς προϋποθέτει άδεια η οποία χορηγείται με απόφαση της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής της οικείας Περιφέρειας/ Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας έχει εγκατασταθεί το καταφύγιο, μετά από αυτοψία της τριμελούς επιτροπής του άρθρου 5 του ν. 604/1977, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων και πριν την είσοδο των ζώων στο καταφύγιο.