Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Μετάβαση στη νέα εποχή αγροτικής ανάπτυξης

Τα Κοινοτικά κονδύλια στηρίζουν την ελληνική γεωργία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο μέσω ΣΔΙΤ και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιήσει έργα ύψους 1,8 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα, λειτουργικού κόστους 4,5 δις ευρώ.
Μέσω των έργων που θα γίνουν θα αυξηθούν τα αρδεύσιμα στρέμματα (άρα και η παραγωγικότητα της καλλιεργήσιμης γης), ενώ θα μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παράλληλα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν έργα ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ για αγροτική οδοποιία και 40 εκατομμυρίων ευρώ για μικρά αρδευτικά έργα.
Στόχος του Υπουργείου είναι η μετάβαση στη νέα εποχή μέσω της καθετοποιημένης γεωργίας, της επέκτασης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ενεργειακή στήριξή τους, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Για τη διασφάλιση της μετάβασης στη νέα εποχή αγροτικής ανάπτυξης, η χώρα μας διαθέτει την ΚΑΠ των 19,3 δις, τα πλέον των 2 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών που με τη σειρά τους αναμένεται να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιους πόρους.