Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές των Ο.Τ.Α.

Κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν από τη φετινή χρονιά τα κόμματα, αλλά και αρκετοί τοπικοί παράγοντες για τις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) που πρόκειται να γίνουν το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Ήδη, συνδιαλέγονται για την κατάρτιση συνδυασμών και ψάχνουν για υποψηφίους αυτών των συνδυασμών.
Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται όσοι είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες και πρώτα απ' όλους όσοι εκλέχθηκαν το 2019 ή έστω σε άλλες προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Είναι βέβαιο ότι πλεονεκτούν όσοι παρουσιάζουν έργο, καθώς έχουν μαζί τους τη θετική μαρτυρία της κοινωνίας.
Η εκλογή των αρχών των Περιφερειών και των Δήμων θα διεξαχθεί την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023 (και στις 15 Οκτωβρίου 2023 ο β’ γύρος, όπου χρειαστεί).
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
Σύμφωνα με το νέο Ν.4804/21, μέχρι 31 Αυγούστου 2023 θα πρέπει να γίνει η κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2023 να γίνει η ανακήρυξή τους από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
Με βάση το νέο νόμο:
-Αντικαθίσταται η απλή αναλογική του νόμου “Κλεισθένη” 4555/2018, με ενισχυμένη.
Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.
-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
-Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου Δημάρχου.

Παναγιώτης Γ. Κούβαρης