Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Οδικός Χάρτης Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαλόγου για τον Οδικό Χάρτη Μείωσης του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Η συνάντηση αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών του Οργανισμού, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από πολλές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα, από Αίγυπτο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη και Ρουμανία, ενώ εκπροσωπήθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ένωση για τη Μεσόγειο.
Στην Στρογγυλή Τράπεζα υψηλού επιπέδου προήδρευσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, Mami Μizutori. Τις εργασίες πλαισίωσαν τρία εργαστήρια (workshops), κατά τη διάρκεια των οποίων, εθνικοί εκπρόσωποι αρμόδιοι για την εφαρμογή του Πλαισίου Δράσης Σεντάι για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών, εκπρόσωποι των εθνικών φορέων Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του δικτύου πόλεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας MCR2030, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι οργανώσεων ΑΜΕΑ, της κοινωνίας των πολιτών κ.ά. είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας έναντι των συνεπειών από καύσωνα, ξηρασία και πυρκαγιές.
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τρόπους προσαρμογής σε ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καθώς και μέτρα πρόληψης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες γίνονται σταδιακά όλο και πιο επικίνδυνες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η διασυνοριακή συνεργασία, η αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, καθώς και η συνεισφορά των συστημάτων πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης σε πρόληψη και ετοιμότατα αποτέλεσαν, επίσης, κύρια σημεία στην ατζέντα των συμμετεχόντων. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν, ακόμη, η συζήτηση για την ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας των πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, μέσω υιοθέτησης συγκεκριμένων δράσεων προστασίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι.
Στο πλαίσιο της Στρογγυλής Τράπεζας υψηλού επιπέδου, οι συμμετέχοντες  επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην ανταλλαγή εμπειριών, στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και στην ενίσχυση των πολιτικών για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των επιπτώσεων που προκαλούν οι ακραίες θερμοκρασίες, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι πυρκαγιές. Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση της εφαρμογής των στόχων του Πλαισίου Δράσης Σεντάι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι συμμετέχουσες χώρες έθεσαν σε διαβούλευση κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα και στο οποίο προβλέπεται η αναβάθμιση της Ελλάδας σε κόμβο συντονισμού της τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση καταστροφών που σχετίζονται με πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου. Η πρωτοβουλία αυτή θα θέσει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων από τις χώρες της περιοχής, όπως Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Εθνικές, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές, καθώς και Φορείς Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, πάντα σε άμεσο συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.