Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Προστασία & ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών

Την προστασία και ανάδειξη των τειχών της Ακρόπολης, στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αρχών που περιλαμβάνει το σύνολο των επεμβάσεων στο μνημείο, προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε τα εξής:
«Το τείχος της Ακρόπολης είναι ένα μοναδικό μνημείο, το οποίο λόγω της οχυρωματικής του λειτουργίας σε διαφορετικές περιόδους, καθίσταται φορέας μνήμης στη μεγάλη διαχρονία, ενώ διαμορφώνει το περιβάλλον των μνημείων επί της Ακροπόλεως.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εντάσσεται το έργο της προστασίας και αποκατάστασης των τειχών της Ακρόπολης των Αθηνών το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Όλες οι φάσεις της ιστορίας του μνημείου αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Βασικός στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη των αναγκαίων επεμβάσεων για τη διασφάλιση της ευστάθειας του τείχους και η ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής του αξίας.
Το σύνολο των πόρων για τις εργασίες είναι εξασφαλισμένο, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ».