Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Βραβεύτηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 της χώρας μας

Mε το Βραβείο Κέντρου Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης 112 της Ένωσης για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (European Emergency Number Association, ΕΕΝΑ), βραβεύτηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 της χώρας μας, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας.
Η τιμητική αυτή διάκριση επιβράβευσε τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν υλοποιηθεί στη λειτουργία του Κέντρου Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης, καθώς από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από σημαντικές αναβαθμίσεις του 112, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διασύνδεση του πολίτη με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.
Σήμερα, το Κέντρο Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 στελεχώνεται από πολίτες τηλεφωνητές και συνδέσμους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Λιμενικού Σώματος.
Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με το 112 όχι μόνο με τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και με γραπτά μηνύματα SMS, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς γεωεντοπισμού του καλούντος μέσω της τεχνολογίας Advanced Mobile Location.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή gov.gr δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων προς το 112 με την ακριβή θέση του καλούντος.
Εντός του 2021, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, αναβαθμίστηκε, επίσης, το σύστημα eCall. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα, υποχρεωτικό σε νέα οχήματα, το οποίο καλεί αυτόματα το 112 σε περίπτωση σύγκρουσης, παρέχοντας την ακριβή θέση του οχήματος.
Σε μήνυμά του, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των βραβείων, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι το 112 είναι ο αριθμός για κάθε επείγον περιστατικό που συνδέει τον πολίτη με όλες τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα πλαίσιο ουσιαστικής διαλειτουργικότητας και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της χώρας μας.
Το βραβείο παρέλαβε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Πληροφορικής & Τεχνικής Υποστήριξης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Μάνο Ανδρουλάκη, καθώς και τον Διαχειριστή Πληροφοριακών Συστημάτων του 112, Βασίλη Καζούκα.