Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Νέο πρόγραμμα εγγυημένης χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων

Πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας θα ενισχυθούν, με χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίου κίνησης 460 εκατομμυρίων ευρώ, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Προθεσμία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2021, δόθηκε στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα.
Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 αυξήθηκε με πόρους 220 εκατομμυρίων ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ).
Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των τριών κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον στο ποσό των 2 δις Ευρώ, μοχλεύοντας τελικά δάνεια ύψους άνω των 6,5 δις Ευρώ.
Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων.
Με την μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείο Εγγυοδοσίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 460 εκατομμύρια ευρώ. Τα δάνεια είναι 5ετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος.
Μετά την επιλογή των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα αιτήματα των επιχειρήσεων, για τον Γ’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας CoViD-19, πρέπει να υποβληθούν πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων www.ependyseis.gr.
Στη συνέχεια, μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, οι επιχειρήσεις υποβάλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους στις συνεργαζόμενες Τράπεζες, οι οποίες τελικά αξιολογούν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων προς ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.