Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας της Π.Ε. Εύβοιας

Τα Κέντρα Υγείας της βόρειας Εύβοιας χρειάζονται σημαντική μεγέθυνση και αναβάθμιση, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει Νοσοκομείο
 
Του Παναγιώτη Γ. Κούβαρη
 
Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και των Ιατρείων στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Ως εκ τούτου ασκεί την εποπτεία και τον έλεγχο και όλων των Μονάδων Φροντίδας Υγείας της Π.Ε. Εύβοιας.
Συγκεκριμένα, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια καλύπτει:
Τα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης και Καρύστου.
Τα Κέντρα Υγείας Χαλκίδας, Ιστιαίας, Μαντουδίου, Ψαχνών και Αλιβερίου.
Τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σκύρου και Στύρων.
Τις δύο Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) Χαλκίδας (Βασιλικού και Δροσιάς).
Τα Περιφερειακά Ιατρεία που γεωγραφικά καλύπτουν το σύνολο της Π.Ε. Εύβοιας, όπως ενδεικτικά στη βόρεια Εύβοια στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα ιατρεία Λουτρών Αιδηψού, Ωρεών, Γουβών, Αγίου, Λιχάδας και στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας τα ιατρεία Προκοπίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, κλπ.
Αντικειμενικοί στόχοι αποτελούν σε ότι αφορά τα Νοσοκομεία ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η οργάνωση, ο συντονισμός και ο έλεγχος της εφαρμογής των πολιτικών υγείας & κοινωνικής αλληλεγγύης και η ίαση των ασθενών και σε ότι αφορά τα Κέντρα Υγείας η ενημέρωση του πληθυσμού για την καλή υγεία, η αντιμετώπιση των εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, η προαγωγή της υγείας, κ.α.
Σήμερα, η αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών και των περιστατικών στις προαναφερόμενες Μονάδες Φροντίδας Υγείας αξιολογείται από πολλούς όχι ιδιαίτερα ικανοποιητική σε ορισμένες περιπτώσεις. Λείπει απ' αυτές προσωπικό πολλών ειδικοτήτων και υλικοτεχνική υποδομή.
Ιδιαίτερα, στη βόρεια Εύβοια το πρόβλημα είναι μεγάλο, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει Νοσοκομείο, ενώ και τα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου στερούνται γιατρών σημαντικών ειδικοτήτων!
Μόνη λύση, η σημαντική μεγέθυνση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, ώστε να μετατραπούν ουσιαστικά σε μικρά Νοσοκομεία και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά και έτσι να περιοριστούν δραστικά οι διακομιδές ασθενών στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία, που σήμερα πραγματοποιούνται και λόγω των μεγάλων διαδρομών με μεγάλες καθυστερήσεις...