Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ωφέλιμο να αποκτήσει και η βόρεια Εύβοια πλωτό ασθενοφόρο!

Το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την προμήθεια των πρώτων πλωτών ασθενοφόρων, έχει σχεδιάσει την αγορά και νέων για τη θαλάσσια διακομιδή ασθενών. Έτσι, θα διαθέτει συνολικά 11 πλωτά ασθενοφόρα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών διακομιδής ασθενών σε μονάδες υγείας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη.
Τα πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν στα Δωδεκάνησα, στο Σαρωνικό, στο Ιόνιο, στις Κυκλάδες και στις Βόρειες Σποράδες.
Το πλωτό ασθενοφόρο διαθέτει σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό και υγειονομικό εξοπλισμό. Περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών, κλπ.
Σχετικά, ο συμπατριώτης μας Αναστάσιος Κοντόκωστας (συνταξιούχος εκπαιδευτικός) επισημαίνει με γλαφυρότητα τη χρησιμότητα των πλωτών ασθενοφόρων. Τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει και η βόρεια Εύβοια ταχύπλοο ασθενοφόρο πλήρως εξοπλισμένο. Υπογραμμίζει: «Η διαδρομή Ωρεών - Στυλίδα είναι ελάχιστη. Εκεί θα αναμένει το ΕΚΑΒ για το Νοσοκομείο Λαμίας ! Μου κάνει εντύπωση πως δε το βλέπουν οι αρμόδιοι! Τα νησιά των Σποράδων, που είναι πολύ μακρύτερα για το Νοσοκομείο του Βόλου, χρησιμοποιούν για έκτακτες διακομιδές ταχύπλοο ταξί ! Έχει προγραμματιστεί να τους δοθεί ταχύπλοο ασθενοφόρο πλήρως εξοπλισμένο ! Είναι αναγκαίο και για τη Β.Εύβοια !».
Οπωσδήποτε, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να αποκτήσει και η βόρεια Εύβοια με μέριμνα του Ελληνικού Δημοσίου πλωτό ασθενοφόρο, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη των διακομιδών βαρέως πασχόντων ασθενών στα πλησιέστερα νοσοκομεία (Βόλου και Λαμίας).