Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Θεσμικές αλλαγές στον ΑΣΕΠ προαναγγέλλει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων κάθε χρόνο ώστε οι προγραμματισμένες προσλήψεις στο Δημόσιο να γίνονται μόνο με πανελλήνιες εξετάσεις

Με νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστεί στις αρχές του 2021 διασφαλίζεται η αξιοκρατία στο Δημόσιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Αυτό θα γίνει, ισχυρίζεται ο Υπουργός Εσωτερικών, με τις αλλαγές που έρχονται στον ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.
Τις βάσεις για την αξιοκρατία των προσλήψεων στο Δημόσιο έβαλε ο "νόμος Πεπονή". Τώρα, την ώρα της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, προετοιμάζουμε το κράτος για την επόμενη μέρα. Ψηφιοποιούμε το κράτος και κάνουμε καλύτερες τις υπηρεσίες του, αλλά προχωρούμε και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Με το νόμο για τον ΑΣΕΠ, που θα ψηφιστεί στις αρχές του 2021, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο κι ενισχύουμε περαιτέρω τον ρόλο του ΑΣΕΠ.
Στόχος μας, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση" και στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων κάθε χρόνο ώστε οι προγραμματισμένες προσλήψεις να γίνονται μόνο με πανελλήνιες εξετάσεις και να περνάνε και να έρχονται στο Δημόσιο μόνο οι άνθρωποι που το αξίζουν. Θα γίνεται τουλάχιστον ένας διαγωνισμός ανά δύο χρόνια και τα γραπτά θα διορθώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο. 
Επισημαίνεται ότι το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) είναι ελληνική ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει την ορθότητα των προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ιδρύθηκε το 1994 με το νόμο 2190/1994 επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή (γνωστός έκτοτε και ως "νόμος Πεπονή"). Δεν εποπτεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ υπόκειται και σε δικαστικό έλεγχο. Η ανεξαρτησία του ενισχύθηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.