Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Ένα πανέμορφο, ευλογημένο μικρό χωριό της βόρειας Εύβοιας

ΑΒΓΑΡΙΑ (ή παραδοσιακά ΑΥΓΑΡΙΑ)
 
Η Αβγαριά (επίσημη ονομασία) είναι ένα μικρό γραφικό ορεινό χωριό της βόρειας Εύβοιας. Είναι κτισμένο σε κορυφή λόφου.
Πρωτοκατοικήθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από αγρότες του Παληοχωρίου και της περιοχής Ντινιούς.
Πανέμορφες και απέριττες είναι οι εκκλησίες του χωριού: ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, ο Άγιος Κωσταντίνος, ο Άγιος Ιωάννης και ο Προφήτης Ηλίας.
Οι φυσιολάτρες και οι φίλοι του εναλλακτικού τουρισμού αγαπούν την Αβγαριά πρώτα απ' όλα γιατί οι κάτοικοί της είναι καλοί άνθρωποι, φιλόξενοι, φιλότιμοι και φιλοπρόοδοι, αλλά και για τη θέα που προσφέρει.
Δυστυχώς, είναι αρκετοί αυτοί που γνωρίζουν πολύ λίγα για την Αβγαριά, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας.
Η κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η Αβγαριά, προσφέρει πανοραμική θέα.
Από το χωριό φαίνεται ένα τμήμα της Φθιώτιδας, το νότιο Πήλιο και η είσοδος του Παγασητικού κόλπου, ενώ εγγύτερα ο δίαυλος των Ωρεών, ο κάμπος της Ιστιαίας και ο ποταμός Ξηριάς!
Το παραδοσιακό όνομα του χωριού είναι Αυγαριά, καθώς φέρεται ότι προέρχεται από το δέντρο αυγαριά, το οποίο σε μεγάλους αριθμούς παλαιότερα φύτρωνε μέσα και γύρω από τον οικισμό.
Το ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ του Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ ενημερώνει ότι η αυγαριά είναι «το εις ορεινούς τόπους απαντών δένδρoν όα η ήμερος, α.σουρβιά, σουρδουλιά, σκαρούπα, ούβα (sorbus domestika)· ||εις τον πληθ. αυγαριές κ. ο καρπός του δένδρου τούτου, α. σούρβα, ούβα».
Είναι φανερό ότι η Αβγαριά είναι τόπος ευλογημένος!