Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Με ταχύτητα οι χωροταξικές ρυθμίσεις για τις νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια

Ξεκινά η επεξεργασία τριών Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, Θεσπρωτίας και Μεγάρων

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ρύθμιση των χωροταξικών εκκρεμοτήτων για νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια.
Μετά την τελική υπογραφή των τριών πρώτων Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ) για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) Κεφαλονιάς, Οξειάς και Χαλκιδικής από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τους Υφυπουργούς, Δημήτρη Οικονόμου και Φωτεινή Αραμπατζή αντίστοιχα, ξεκινά η επεξεργασία άλλων τριών Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, Θεσπρωτίας και Μεγάρων.
Για τις υπόλοιπες ΠΟΑΥ (κατηγορίας Α), η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, που έχει συσταθεί από το 2019 υπό τους συναρμόδιους Υφυπουργούς Δημήτρη Οικονόμου και Φωτεινή Αραμπατζή καθόρισε στην τελευταία συνεδρίασή της, το εξής χρονοδιάγραμμα:
-ΠΟΑΥ Εχινάδων: εισάγεται για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έως το τέλος Αυγούστου.
-ΠΟΑΥ Λέρου, ΠΟΑΥ Αρκαδίας, Μεθάνων, Τροιζηνίας, ΠΟΑΥ Λάρυμνας, Αταλάντης και ΠΟΑΥ Διαύλου Ωρεών Μαλιακού: έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός έλεγχος και έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία/διορθώσεις από τους Φορείς Διαχείρισης και τους αναδόχους μελετητές.
-ΠΟΑΥ Δυτικού Σαρωνικού και ΠΟΑΥ Χίου: ο χωρικός έλεγχος ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 μελέτες ΠΟΑΥ, που είχαν υποβληθεί, κάποιες από το 2013 και το 2014, μόνο μία στην Πιερία εγκρίθηκε τον Μάιο του 2019 επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στις υπόλοιπες 9 ΠΟΑΥ που βρίσκονται εντός ΠΑΥ Β’, ΠΑΥ Γ’ και ΠΑΥ Δ’ έχει τεθεί στόχος η ολοκλήρωση του χωρικού ελέγχου τους από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας να γίνει έως το τέλος του χρόνου.