Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Νερό ύδρευσης μένει αναξιοποίητο

Ευκαιρία να αξιοποιηθεί, με ένταξη έργου υδροδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υποστηρίζουν κάτοικοι των Ελληνικών

Άφθονο νερό ύδρευσης μένει αναξιοποίητο στα Ελληνικά. Το νερό αυτό έχει την πηγή του στη θέση «Τρακόσ' τη Σβάλα» και «φλέβα» του υπογείως (κοντά στην επιφάνεια) ρέει προς το χωριό και καταλήγει μέσω πηγαδιού στην «Παλιά Βρύση»!
Δυστυχώς, σήμερα, το νερό της «Παλιάς Βρύσης» είναι ακατάλληλο προς πόση, λόγω των βόθρων που έχουν ρυπάνει το πηγάδι, που μέσω αυτού το νερό υπογείως μεταφέρεται με «παλαιά πήλινη σωλήνωση» στην «Παλιά Βρύση».
Το πηγάδι φτιάχτηκε το 1931, από τον Ελληνικιώτη Μήτσο Αλοΐζο και τον Μηλιώτη Βασίλη Κωνσταντή (Κωνσταντίνου) που είχε εγκατασταθεί στα Ελληνικά, για την υδροδότηση του χωριού.

Το πηγάδι κατασκευάστηκε σε κοινοτικό χώρο πάνω από το σημερινό κοινοτικό γραφείο και τροφοδότησε με νερό, μέσω της «Παλιάς Βρύσης», το χωριό για πολλές δεκαετίες, μας επισήμανε ο 90χρονος, γέννημα θρέμμα, κάτοικος των Ελληνικών, Νικόλαος (Νικολάκης) Μιχ. Μιχαήλ.
Ο κ. Μιχαήλ, αναφερόμενος στις διηγήσεις του πατέρα του, υποστήριξε, επίσης, ότι πριν την κατασκευή του προαναφερόμενου πηγαδιού υπήρξαν προτάσεις κατοίκων το 1931 να κατασκευαστεί άλλο πηγάδι στα «Σταματέικα Αλώνια» και να αξιοποιηθεί το νερό από το συγκεκριμένο σημείο, που όμως τελικά δεν προχώρησε η κατασκευή του.

Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού πρέπει να δει το θέμα της αξιοποίησης αυτού του νερού, που πηγάζει στη θέση «Τρακόσ' τη Σβάλα», καθώς το (παλαιό) χωριό Ελληνικά υδροδοτείται από ανεπαρκείς ποσότητες νερού, ιδίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το νερό, που έχει την πηγή του στη θέση «Τρακόσ' τη Σβάλα» και «φλέβα» του υπογείως ρέει προς το χωριό, μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί, υποστηρίζουν κάτοικοι των Ελληνικών, με ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που για υποδομές ύδρευσης έχει προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού ας δει το θέμα!