Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η Ελλάδα στους πρωτοπόρους της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ κάνουν εξαιρετική & αποτελεσματική δουλειά

Η χώρα μας αποδεικνύεται αρκετά ισχυρή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αναλογικά η Ελλάδα, η Δανία και η Φινλανδία μετρούν τους πιο λίγους νεκρούς σ' όλη την Ευρώπη.
Η επιτυχία αυτή της χώρας μας οφείλεται αφενός στις εισηγήσεις του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, που έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση και αφετέρου στην επάρκεια και την εξαιρετική δουλειά των γιατρών και του λοιπού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Η ίδρυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ιδρύθηκε το 1983. Η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης, προχώρησε στη δημιουργία:
7 Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων
180 Κέντρων Υγείας
60 Νομαρχιακών Νοσοκομείων
1.500 Πολυδύναμων & Περιφερειακών Ιατρείων

To Eθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB) ιδρύθηκε το 1985, επίσης, από την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Γεννηματά. 
Τα μέσα διακομιδής που διαθέτει το ΕΚΑΒ είναι:
Ασθενοφόρα: 735
Ειδικές Κινητές Μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής: 102
Μοτοσυκλέτες: 25
Μικρά οχήματα ταχείας πρόσβασης: 4
Ελικόπτερα: 3
Αυτοκινούμενα Συντονιστικά Κέντρα: 2
Οχήματα Αντιμετώπισης Καταστροφών: 2
Ασθενοφόρα που έχουν παραχωρηθεί από το ΕΚΑΒ και χρησιμοποιούνται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: 350

Το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης συναντάται στη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του ΠΑΣΟΚ:

«...Για να καταργηθούν τα προνόμια των ολίγων στην ιατρική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη. Για να προστατευθούν η μητέρα, το παιδί, τα γηρατειά...»