Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Μαραθώνιος κολύμβησης ΣΚΥΛΛΙΑΣ & ΥΔΝΑ

Στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την ένδοξη Ναυμαχία του Αρτεμισίου

Ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία

Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, υποστηριζόμενος από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, διοργανώνει μαραθώνιο κολύμβησης στις 4 και 5 Ιουλίου 2020 στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου και συγκεκριμένα στο Πευκί, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται στην καρδιά του καλοκαιριού και αναμένεται να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Θα ήταν χρήσιμο άλλης μορφής εορταστικές εκδηλώσεις την καλοκαιρινή περίοδο να πραγματοποιηθούν σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου.

Για τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και πρόπερσι.
Οι εκδηλώσεις είχαν τον τίτλο "Αρτεμίσια" και πραγματοποιήθηκαν και πάλι στο Πευκί. Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στις 11 και 12 Αυγούστου 2018 και περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ομιλία για την Ναυμαχία του Αρτεμισίου του Ελληνικιώτη, Στρατηγού ε.α., Γιάννη Πλατιά, αγώνες κολύμβησης και επίδειξη σκαφών Ν.Ο Ωρεών, κλπ.

Οι φετινοί αγώνες κολύμβησης φέρουν τον τίτλο “Μαραθώνιος κολύμβησης ΣΚΥΛΛΙΑΣ & ΥΔΝΑ” για να τιμηθούν αφενός τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου και αφετέρου οι επιβεβαιωμένοι κολυμβητές μακρών αποστάσεων στην παγκόσμια αρχαιότητα, που συμμετείχαν αποτελεσματικά στη Ναυμαχία.
Επισημαίνεται ότι ο Σκυλλίας με τις κολυμβητικές του επιδόσεις και την υποβρύχια δράση του αποδεδειγμένα διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, στη Βόρεια Εύβοια, και διαμόρφωσε την έννοια του πρώτου «ύφυδρου πολεμιστή».
Καίριο ρόλο στην ίδια Ναυμαχία έπαιξε και η Ύδνα -εκπληκτική δύτρια και κόρη του Σκυλλία- βοηθώντας τον πατέρα της εναντίον των Περσών.
Τον ήρωα Σκυλλία τιμά και ο Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων Λίμνης «Ο Ποσειδών», προκηρύσσοντας από το 2011 έως το 2018 τη Διοργάνωση Μαραθώνιας Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ».

Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου έγινε κυρίως στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικών (Ψαροπούλι), Ελληνικών και Αγριοβοτάνου και πήρε αυτήν την ονομασία λόγω της γειτνίασής της με το ακρωτήριο Αρτεμίσιο.
Ο Πλούταρχος, στο έργο Θεμιστοκλής (μέρος του Βίοι Παράλληλοι) γράφει ότι, αν και η Ναυμαχία του Αρτεμισίου δεν άλλαξε σημαντικά την ροή του πολέμου, επωφέλησε πολύ τους Έλληνες, καθώς (επισημαίνει):
«Οι ναυμαχίες, που διεξήχθησαν τότε κατά του βαρβαρικού στόλου στα στενά, δεν άσκησαν μεγάλη επιρροή στη γενική κατάσταση, αλλά έδωσαν στους Έλληνες τη μέγιστη πείρα, επειδή από τους κινδύνους έμαθαν ότι ούτε τα πλήθη των πλοίων, ούτε οι λαμπρότητες των επισήμων, ούτε οι κομπώδεις κραυγές και οι παιάνες των βαρβάρων προκαλούν φόβο σε άνδρες, οι οποίοι ξέρουν να μάχονται και είναι τολμηροί, αλλά πρέπει, καταφρονώντας όλα αυτά, να ορμούν εναντίον των εχθρών και να τους αγωνίζονται».
Για να τιμηθεί η Ναυμαχία του Αρτεμισίου, με Βασιλικό Διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα, θεσπίστηκε το 1836 ο δήμος ΑΡΤΕΜΙΣΕΙΣ με έδρα το χωριό Ελληνικά, καθώς η θαλάσσια περιοχή του ιστορικού χωριού αποτέλεσε την καρδιά διεξαγωγής της Ναυμαχίας.

Σύμφωνα με το Χρονολόγιο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Έθνους (αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού) η Ναυμαχία του Αρτεμισίου πραγματοποιήθηκε στις 23-8-480 π.Χ 

Ιστορικό ντοκουμέντο: