Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η αχρηστοποίηση συσκευών κινητών τηλεφώνων, μέσω κωδικού ΙΜΕΙ, αποθαρρύνει κάθε επίδοξο κλέφτη συσκευής

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Αυξάνονται καθημερινά οι κλοπές συσκευών κινητών τηλεφώνων.
Αρκετοί ιδιοκτήτες κλεμμένων συσκευών αγνοούν ότι θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τους κλέφτες των κινητών τους (αλλά και τους κλεπταποδόχους), μέσω της αχρηστοποίησής τους με τη βοήθεια του κωδικού ΙΜΕΙ.
Η αχρηστοποίηση θα έδινε ένα αποτελεσματικό μάθημα σε κάθε επίδοξο κλέφτη συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Πως αχρηστεύεται η κλεμμένη συσκευή

Η αχρηστοποίηση είναι εφικτή μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης (συνδρομητής) γνωρίζει τον κωδικό ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity) της συσκευής του. Ο κωδικός διαιρείται σε επιμέρους πεδία, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί ουσιαστικά την «ταυτότητα» κάθε συσκευής παγκοσμίως.

Ο ιδιοκτήτης (συνδρομητής) μπορεί να αναζητήσει τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής του με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

-Στη συσκευασία της συσκευής
-Σε εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής
-Πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του
Εφόσον δεν μπορεί μόνος του να αναζητήσει τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής του, μπορεί να απευθυνθεί σε υπάλληλο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για να του υποδείξει τον κωδικό.
Ο κωδικός ΙΜΕΙ, «ταυτότητα», της συσκευής πρέπει να φυλάσσεται, ώστε σε περίπτωση κλοπής να χρησιμοποιείται για την αχρήστευσή της.

Σε περίπτωση κλοπής, ο κωδικός ΙΜΕΙ παίζει καθοριστικό ρόλο για την αχρήστευση της συσκευής.
Εφόσον ο ιδιοκτήτης (συνδρομητής) γνωρίζει τον κωδικό ΙΜΕΙ πρέπει πριν απ'όλα να δηλώσει την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια, αφού λάβει σχετικό αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής, να υποβάλει στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας του γραπτό αίτημα απενεργοποίησης (αχρήστευσης) της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό αυτό. Η εγγραφή του IMEI ενός κινητού στη λίστα των κλεμμένων συσκευών πραγματοποιείται μετά από την αποδοχή της αίτησης του συνδρομητή.
Επισημαίνεται ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, βάσει υποχρέωσης που έχει επιβάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από το Σεπτέμβριο 2014, οφείλουν να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν) τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας που δηλώνονται ως κλεμμένες.

Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λίστες με τους κωδικούς IMEI των κλεμμένων συσκευών που δηλώνονται από τους συνδρομητές. Κάθε πάροχος απαγορεύει τη λήψη ή/και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών από συσκευή με IMEI που ανήκει στη λίστα με τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων συσκευών την οποία τηρεί.

Κάθε εταιρία που μπλοκάρει τον κωδικό ΙΜΕΙ μιας κλεμμένης συσκευής συνδρομητή της στο δίκτυό της ενημερώνει άμεσα και όλες τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες οφείλουν με τη σειρά τους να προχωρήσουν άμεσα και αυτές στην απενεργοποίησή της (αχρηστοποίησή της) στα δίκτυά τους.