Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Από τη συμβατική γεωργική καλλιέργεια στην γεωργία ακριβείας

Αγρομετεωρολογικοί σταθμοί να εγκατασταθούν και στην περιοχή μας για την καταγραφή και ανάλυση των τιμών των μικροκλιματικών και εδαφικών συνθηκών

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη   


Οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί είναι ένα σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης γεωργίας και μια καινοτομία που ωφελεί τους αγρότες και θωρακίζει την παραγωγή απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί είναι γι'αυτό απαραίτητοι για το πέρασμα από τη συμβατική γεωργική καλλιέργεια στη γεωργία ακριβείας.


Οι αγρότες της βόρειας Εύβοιας απαιτείται να έχουν ως βοηθό τους το συγκεκριμένο, άρτιο λειτουργικό σύστημα, καθώς καταγράφει και αναλύει τις τιμές των μικροκλιματικών και εδαφικών συνθηκών (θερμοκρασία του αέρα, υγρασία του αέρα, βροχόπτωση, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου).
Μετά από σχετική επεξεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών, οι πληροφορίες μέσω ιστοσελίδας γίνονται προσβάσιμες στους γεωργούς και στους γεωπόνους.
Οι πληροφορίες των αγρομετεωρολογικών σταθμών είναι, επίσης, προσβάσιμες στον ΕΛΓΑ, ώστε με ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα να ενημερώνεται και στη συνέχεια να προχωρεί στις αναγγελίες.

Οι Δήμοι της βόρειας Εύβοιας μπορούν να προμηθευτούν και να τοποθετήσουν σύστημα σύγχρονων αγρομετεωρολογικών σταθμών, ώστε μέσω των δημοτικών ιστοσελίδων τους να ενημερώνουν τους αγρότες μας σχετικά με:
-Την ακριβή πρόγνωση καιρικών συνθηκών
-Την πλήρη και ακριβή καταγραφή τους
-Την τεκμηρίωση ακραίων καιρικών φαινομένων
Ήδη, Δήμοι της χώρας έχουν εγκαταστήσει και λειτουργούν με επιτυχία συστήματα αγρομετεωρολογικών σταθμών.

Στη βόρεια Εύβοια μπορούμε να έχουμε γεωργία ακριβείας.