Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Το Δημογραφικό μείζον πρόβλημα

Οι επισημάνσεις της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Είναι κοινή αντίληψη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ότι το Δημογραφικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας.
Ύστερα από πρόταση της αείμνηστης προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, τον Απρίλιο του 2017 συγκροτήθηκε για το θέμα αυτό Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Στο πόρισμά της η Επιτροπή επεσήμανε ότι η επιδοματική στήριξη είναι αναγκαία, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της. Ξεχωρίζει το κεφάλαιο «Διατομεακές πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και της συμφιλίωσης εργασίας και φροντίδας».
Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε όλες οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα να αμείβονται και να καλύπτονται από την κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, να υπάρξουν μέτρα για την επέκταση της προστασίας από απόλυση, τη δημιουργία προγραμμάτων στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή την βοήθεια ηλικιωμένων.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξουν υπηρεσίες και υποδομές φύλαξης και προσχολικής αγωγής που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των βρεφών μέχρι τριών ετών και το 90% των παιδιών από τριών ετών έως την ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι πρέπει να επεκταθεί το ωράριο των παιδικών σταθμών, να δημιουργηθεί πρόγραμμα «Νταντά της γειτονιάς» που όσοι ενδιαφέρονται να φυλάσσουν παιδιά προσχολικής ηλικίας να μπορούν να το κάνουν αφού πιστοποιηθούν, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Τέλος, τόνισε ότι πρώτης προτεραιότητας πρέπει να είναι μια στεγαστική πολιτική για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών ή μόνων γονέων αλλά και η μείωση της φορολογίας αναλόγως με το μέγεθος και το εισόδημα των οικογενειών, από το πρώτο παιδί, καθώς και αύξηση του αφορολόγητου ποσού κλιμακωτά για αγορά πρώτης κατοικίας, με βάση την οικογενειακή κατάσταση.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Με βάση το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, η σημερινή κυβέρνηση χορήγησε επίδομα μητρότητας 2000 ευρώ, καθιέρωσε το πρόγραμμα «Νταντά της γειτονιάς», χορήγησε 9μηνη άδεια μετά τη γέννα, αύξησε τους παιδικούς σταθμούς και τον αριθμό των παιδιών που αυτοί φιλοξενούν, ενώ από τις αρχές του 2023 πρόκειται να εφαρμοστεί στεγαστική πολιτική  για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών ή μόνων γονέων.