Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Η επιδότηση των Οικιακών Τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:
-Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 Kwh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.
-Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 €/Mwh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
-Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/Mwh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.
Το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.