Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Πληρωμή 26 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε τη χορήγηση από τον ΕΛΓΑ πίστωσης ποσού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε 6.743 γεωργούς και 169 κτηνοτρόφους, ως προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού».
Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστεί μετά την οριστική εκτίμηση της συνολικής ζημίας που έχει προκληθεί στις πληγείσες περιοχές.
Οι προκαταβολές αποζημιώσεων που αφορούν τους γεωργούς είναι συνολικού ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι προκαταβολές αποζημιώσεων που αφορούν τους κτηνοτρόφους είναι συνολικού ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποζημίωση του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου έχει οριστεί στα 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο και 30 ευρώ για τη μηδική.
Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΕΛΓΑ καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 18 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας οι οποίες έχουν υπολογιστεί στο 100% της αξίας του ασφαλιζόμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.
H διαδικασία εξόφλησης των πληγέντων αγροτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021.