Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες

Πραγματικότητα το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο, με την υπογραφή των πρώτων σχετικών συμφωνιών και τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων τον Σεπτέμβριο του 2019.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να καλύψει στοχευμένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς δίνει τη δυνατότητα παροχής δανείων στον αγροτικό τομέα με μειωμένο επιτόκιο και ιδιαίτερα μειωμένες εξασφαλίσεις από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δεσμευθούν ανά χαρτοφυλάκιο.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει δεσμεύσει ποσό ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ από το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του αγροτικού τομέα δύναται να ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ μέσω μόχλευσης.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η υπογραφή των αντίστοιχων συμφωνιών με τις τράπεζες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στη σχετική πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.