Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ελλιπής παραμένει η αποκομιδή απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Γούβες, τα Βασιλικά και τα Ελληνικά

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη 

Η πρόθεση να συνάψει ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού δημόσια σύμβαση με ιδιώτη για την εκτέλεση υπηρεσίας «Συλλογή και μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων» σε ένα τμήμα του Δήμου, όπως στην Ιστιαία, στα Λουτρά Αιδηψού, στους Ωρεούς, στον Άγιο, στο Ασμήνιο, στο Αρτεμίσιο και στο Νέο Πύργο, αποκάλυψε ότι είναι σήμερα ελλιπής η αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου, με εξαίρεση τις Κοινότητες Ασμηνίου και Αρτεμισίου, θα εξακολουθήσει να μην έχει εύρυθμη λειτουργία και να παρουσιάζει πρόβλημα στην αποκομιδή απορριμμάτων, οδοκαθαρισμού και μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων, ιδίως τη θερινή περίοδο.
 
Το μεγάλο χάλι στον τομέα καθαριότητας αποδεικνύεται από το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό & τεχνικά μέσα του Γραφείου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης που εξυπηρετεί την αποκομιδή απορριμμάτων σε ολόκληρο το Δήμο:
Τα στοιχεία αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί, καθώς ενδεικτικά στο παραπάνω Γραφείο 5 οδηγοί και δυο χειριστές μηχανημάτων καθημερινά πρέπει να χρησιμοποιούν 8 φορτηγά απορριμματοφόρα για αστικά απορρίμματα και 3 ανοιχτά φορτηγά για ογκώδη απορρίμματα! Αυτό βέβαια είναι ακατόρθωτο, ιδίως όταν για διάφορους λόγους κάποιοι οδηγοί ασθενούν, βρίσκονται σε άδεια, κλπ. 
Λίγοι, επίσης, είναι οι κάδοι απορριμμάτων και δεν επαρκούν.
 
Είναι φανερό ότι οι Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου, κυρίως τα κεφαλοχώρια Γούβες και Βασιλικά, καθώς και το ιστορικό χωριό των Ελληνικών, δεν πρέπει να έχουν ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες στην αποκομιδή απορριμμάτων. Στο κάτω κάτω αρκετές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Αρτεμισίου είναι τουριστικές.
 
Η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να ενισχύσει την υπηρεσία αποκομιδής με νέο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό & τεχνικά μέσα (οχήματα, κάδους, κλπ) για την εξάλειψη του προβλήματος.