Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι Copa-Cogeca θέλουν νέα ΚΑΠ έως τον Ιούνιο


Κατά την διάρκεια συνάντησης της ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. στο Δουβλίνο, με πάνω από 100 ηγεσίες αγροτικών οργανώσεων από τα 27 κράτη μέλη, ο πρόεδρος της Cogeca, Christian Pees, προέβη στην εξής δήλωση:
‹‹Δίνουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την ιρλανδική προεδρία να υπάρξει μια τελική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ τον Ιούνιο.
Είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων, όπως η αστάθεια της αγοράς και η αύξηση της ζήτησης τροφίμων.

Είναι, επίσης, σημαντικότερο από ποτέ να διασφαλισθεί ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει μέτρα για το περαιτέρω πρασίνισμα της ΚΑΠ που δεν θα αυξάνουν το κόστος παραγωγής ή θα απειλούν παραγωγική ικανότητα των αγροτών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να μειωθεί η ποσότητα των γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή κατά 7%, ως μέρος του πρασινίσματος χωρίς κανένα σαφές περιβαλλοντικό όφελος.
Με το μέλλον της επισιτιστικής ασφάλειας υπό απειλή, αυτό είναι ανεύθυνο.
Γι 'αυτό χαιρετίζουμε ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την απόφαση της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να εισαγάγει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το μέτρο.
Είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων της ΕΕ››.
Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της Copa, Lorenzo Ramos, εξέφρασε, εκ μέρους της κεντρικής αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης που εκπροσωπεί, τις σοβαρές ανησυχίες του για την πρόσφατη απάτη σχετικά με το κρέας αλόγου, που αναμείχθηκε με τα προϊόντα βοείου κρέατος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
‹‹Θέλω να τονίσω ότι η απάτη έγινε στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά όχι σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Οι γεωργοί της ΕΕ έχουν εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένα καλό σύστημα ιχνηλασιμότητας βοοειδών και καλούμε την ΕΕ να διασφαλίσει την καλύτερη χρήση του σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα››.
Παράλληλα, ο κ. Lorenzo Ramos εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δήλωση της ιρλανδικής προεδρίας ότι οι αγρότες δεν είχαν άλλη σχέση με την κρίση του κρέατος αλόγου πέρα από το να είναι θύματά της.