Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Δημιουργία 13 χιλιάδων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2020


Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 13 χιλιάδες σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως το 2020, ενώ παράλληλα θα προβλεφθούν χώροι στάθμευσης και λωρίδες κυκλοφορίας για οχήματα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούν να βρίσκουν οι οδηγοί στα περισσότερα πρατήρια της ΕΕ ως το 2020 εναλλακτικά καύσιμα.
Πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η ΕΕ θα επιτύχει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές πετρελαίου και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές στραφούν περισσότερο στα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρισμό, υδρογόνο και φυσικό αέριο, αντί για πετρέλαιο και βενζίνη.

Τα κύρια προτεινόμενα μέτρα είναι τα εξής:
-Ηλεκτρική ενέργεια: Ύπαρξη ενός ελαχίστου αριθμού σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά χώρα και καθιέρωση ενός κοινού βύσματος, ώστε οι Ευρωπαίοι οδηγοί να μπορούν να επαναφορτίσουν τα οχήματά τους οπουδήποτε στην ΕΕ.
-Υδρογόνο: Θέσπιση κοινών προτύπων για σωληνώσεις και άλλα στοιχεία σε πρατήρια ανεφοδιασμού σε 14 χώρες της ΕΕ.
-Υγροποιημένο φυσικό αέριο: Δημιουργία πρατηρίων ανεφοδιασμού για τα φορτηγά ανά 400 χιλιόμετρα στο προτεινόμενο διευρωπαϊκό δίκτυο. Επίσης, δημιουργία πρατηρίων για τον ανεφοδιασμό σκαφών και στους 139 λιμένες θαλάσσιας και εσωτερικής ναυσιπλοΐας σε όλο το δίκτυο.
-Πεπιεσμένο φυσικό αέριο: Δημιουργία σημείων ανεφοδιασμού προσπελάσιμα σε όλους, εξοπλισμένα με κοινά πρότυπα, σε όλη την ΕΕ, με μέγιστη απόσταση 150 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ως το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να θεσπίσει δεσμευτικούς στόχους και κοινά πρότυπα προκειμένου να εξαλείψει τα οποιαδήποτε εμπόδια προώθησης των εναλλακτικών καυσίμων.