Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πλούσιες και φτωχές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη
 
Το σύνολο σχεδόν των χωρών της ευρωζώνης και σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας απειλούνται από την σοβαρότερη οικονομική κρίση, μετά το οικονομικό κραχ του 1929. Όλες οι χώρες ; Η σωστή απάντηση είναι όχι !
Υπάρχει μια ομάδα χωρών που ουδεμία σχέση έχει με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί αναλυτικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών 98 χωρών-μελών του. Σε απόλυτους αριθμούς 84 από τις χώρες αυτές εμφανίζουν καλύτερα οικονομικά στοιχεία από τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, αλλά και από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, οικονομίες χωρίς χρέη και με πλεονάσματα έχουν όλες, σχεδόν, οι σκανδιναβικές χώρες, που παραδοσιακά επιδεικνύουν μια τάση προς την αποταμίευση ως κράτη και ως άτομα. Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία διαθέτουν σήμερα πλεονάσματα αντί για χρέη και ελλείμματα. Η Δανία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα με δημόσιο χρέος. Το χρέος της, όμως, φτάνει μόλις στο 2% επί του ΑΕΠ της.
Στην κορυφή της λίστας των χωρών με λίγα προβλήματα (μικρό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους) και με σχεδόν απόλυτα ισορροπημένο ισοζύγιο και σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και εξωτερικά χρέη, βρίσκονται χώρες, όπως η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Με βάση το κριτήριο του καθαρού χρέους, οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, οι χώρες που καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας, είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στον πάτο της λίστας με διαφορά από τον επόμενο βρίσκεται … η Ιαπωνία.