Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τα ωμά αμύγδαλα είναι παρεξηγημένα


Τα ωμά αμύγδαλα είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη, σε α-τοκοφερόλη, σε ριβοφλαβίνη, σε νιασίνη και σε ασβέστιο.
Η παρεξήγηση, που υπάρχει σε πολλούς καταναλωτές, οφείλεται στην υψηλή θερμιδική αξία των ωμών αμυγδάλων. Ενενήντα γραμμάρια (μία κούπα) περιέχουν 500 θερμίδες, δηλαδή το ισοδύναμο του 30% των καθημερινών μας θερμιδικών αναγκών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σήμερα, περίοδο οικονομικής κρίσης, πλεονέκτημα. Άλλωστε, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue της Αγγλίας απέδειξαν ότι η κατανάλωση ωμών αμυγδάλων δεν οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους επειδή δημιουργούν αίσθηση πληρότητας, οπότε αντισταθμιστικά περιορίζεται η θερμιδική πρόσληψη από άλλα τρόφιμα.
Επίσης, τα ωμά αμύγδαλα αποτελούν μία από τις πιο εμπεριστατωμένες διαιτητικές προτάσεις πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων κάτι που έχει αποδεχτεί και ο FDA, επιτρέποντας να αναγράφεται ο σχετικός ισχυρισμός στις συσκευασίες τους.