Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα


Φόβοι ότι το έλλειμμα της χώρας μας για το 2011 θα κλείσει πάνω από το 10% εξέφρασε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επισήμως υπάρχει προσδοκία ότι τελικώς το έλλειμμα θα συγκρατηθεί στο 9,5% ή οριακά χαμηλότερα.

Από το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται ότι οι στόχοι για το 2011 είναι ακόμα επιτεύξιμοι, υπογραμμίζοντας ότι η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στο ενδεκάμηνο του έτους η μαύρη τρύπα του ελλείμματος φτάνει στα 3,2 δις ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 43,833 δις ευρώ.
Όμως, δυσάρεστες είναι οι εκτιμήσεις και σε ένα άλλο, πολύ κρίσιμο, οικονομικό μέτωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της ύφεσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας υψηλόβαθμης κυβερνητικής πηγής η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση πάνω από 6% φέτος, αντί 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η ύφεση αυξάνει τις δαπάνες, καθώς βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν τα ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,611 δις ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των εξόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 410 εκατ. ευρώ και τα νοσοκομεία κατά 1059 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του 2011, καθώς δόθηκαν επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών παρελθόντων ετών.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,657 δις ευρώ, ή 3%, έναντι του 2010.