Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Λύσεις μέσα ή έξω από την ευρωζώνη ;


Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις για τη διαχείριση της κρίσης από τη χώρα μας καθώς κοινή είναι η διαπίστωση όλων των ειδικών ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες εάν μείνουμε στην ευρωζώνη και επίσης πιο μεγάλες εάν επιλέξουμε την έξοδο από αυτήν.
Η χώρα μας και στις δυο περιπτώσεις είναι υποχρεωμένη να μετατρέψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε πλεόνασμα και να εξαφανίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αναλογεί σε 10%-11% του ΑΕΠ.
Χωρίς αποτελεσματική δημοσιονομική διαχείριση είναι βέβαιο ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δραματικές καταστάσεις μέσα ή έξω από την ευρωζώνη.
Η διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο της ευρωζώνης θα οδηγήσει σε μια πτώση του βιοτικού επιπέδου που θα ξεπεράσει το 30%, ενώ η έξοδος από την ευρωζώνη αναμένεται να οδηγήσει σε μια πτώση του βιοτικού επιπέδου της τάξης του 50%-60%.
Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα προσφέρει συγκεκριμένες ευκολίες, μέσω της υποτίμησης ή της ανταγωνιστικής διολίσθησης της ισοτιμίας του νομίσματος, στις εξαγωγικές βιομηχανίες, στον τουρισμό και στις ξένες επενδύσεις.
Όμως, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύσει με μία βαλκανική υποβάθμιση, καθώς η εξυπηρέτηση -σε συνθήκες δραχμής- του χρέους της τάξης των 360 δις εύρω της χώρας μας θα καταστεί μαθηματικά αδύνατη.
Πρακτικά η έξοδός μας από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει πράξη μόνο εφόσον έχουμε διαγραφή τουλάχιστον του 70% του χρέους του ελληνικού δημοσίου.