Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα αποτελέσματα από την αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Δύο διαφορετικές επιστημονικές ομάδες που εργάζονται στο CERN, που πραγματοποίησαν ανεξάρτητα πειράματα, θα ανακοινώσουν στις 13 Δεκεμβρίου τα αποτελέσματα των ερευνών τους αναφορικά με την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Το σωματίδιο αυτό, εφόσον υπάρχει, προσδίδει μάζα σε ορισμένα σωματίδια στο Σύμπαν.

Οι δύο ομάδες εργάστηκαν στους ανιχνευτές ATLAS και CMS , όμως το τι θα ανακοινώσουν στο ειδικό σεμινάριο που οργανώνεται για το σκοπό αυτό παραμένει άγνωστο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις φυσικών, οι ανακοινώσεις δεν θα έχουν το χαρακτήρα μιας τελεσίδικης απάντησης για το εάν υπάρχει ή όχι το μποζόνιο, αλλά κυρίως θα αποτυπώνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αναζήτησή του. Και αυτό όμως μένει να αποδειχθεί.
Ωστόσο, σε κάποια εξειδικευμένα blogs αναρτήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκαν ίχνη του μποζονίου αλλά όχι τόσο εμφανή ώστε να γίνει λόγος για ανακάλυψη.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι επικεφαλής των δύο επιστημονικών ομάδων χαρακτήριζαν τις σχετικές πληροφορίες φήμες και αρνήθηκαν να κάνουν το παραμικρό σχόλιο.
Το μποζόνιο του Χιγκς, η ύπαρξη του οποίου προτάθηκε τη δεκαετίας του 1960 από το Βρετανό φυσικό κ. Πίτερ Χιγκς και γι’ αυτό από το 1964 φέρει το όνομά του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του λεγόμενου Καθιερωμένου Μοντέλου (Standard Model). Πρόκειται για ένα ερμηνευτικό εργαλείο που εξηγεί τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη Γη αλλά και τις διεργασίες στον Ήλιο και σε κάθε άλλο αστέρι.
Το Καθιερωμένο Μοντέλο, όπως αναφέρει ο κ. Τζον Γκρίμπιν-επισκέπτης εταίρος Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, περιγράφει τον φυσικό κόσμο κάνοντας χρήση των τεσσάρων βασικών σωματιδίων σε δύο ζεύγη (ηλεκτρόνιο και νετρίνο, άνω και κάτω κουάρκ). Επίσης, περιλαμβάνει τρεις αλληλεπιδράσεις (βαρύτητα, ηλεκτρασθενής και ισχυρή, καθώς και το πεδίο Χιγκς).
Ο Βρετανός φυσικός κ. Πίτερ Χιγκς, 82 χρόνων σήμερα, που εργαζόταν στο CERN έχει διατυπώσει τη θεωρία ότι όλα τα σωματίδια από τη φύση τους δεν έχουν μάζα. Όμως, ταυτόχρονα υπάρχει ένα πεδίο το οποίο γεμίζει όλο το Σύμπαν και αλληλεπιδρά με τα σωματίδια δίνοντάς τους μάζα. Το πεδίο αυτό είναι σήμερα γνωστό ως πεδίο Χιγκς. Καθώς κάθε πεδίο έχει και το σωματίδιό του, στην προκειμένη περίπτωση είναι το μποζόνιο του Χιγκς που όλοι αναζητούν.