Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Μνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά

Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας στον πρωτογενή τομέα υπέγραψαν στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί των τριών χωρών  Κώστας Τσιάρας, Μαρία Παναγιώτου και Anton Refalo.
Στο μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας προβλέπεται η διοργάνωση τακτικών διαβουλεύσεων για θέματα που αφορούν στην προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Η υπογραφή του μνημονίου είχε προετοιμασθεί από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων των τριών χωρών και είχε οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της ομάδας των EUMED 9 .
Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της αγροτικής πολιτικής συμπεριλαμβανομένης  της εκπαίδευσης, των επιστημονικών εξελίξεων, της οικονομικής συνεργασίας και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Στο μνημόνιο επίσης προβλέπεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα εμβαθύνουν σε συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω ανταλλαγών εμπειρογνωμόνων, πρακτικής άσκησης, επισκέψεων μελέτης, κλπ, με επίκεντρο:
1.Ποιότητα εδάφους.
2.Δέσμευση άνθρακα.
3.Εκπομπές οξειδίων.
4.Υποστήριξη Νέων Αγροτών.
5.Ενδυνάμωση των Γυναικών στη Γεωργία.
6.Προόδους στην καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα.
7.Διαχείριση Υδάτων.
8.Εναλλακτικές και Βιώσιμες Μέθοδοι Γεωργίας (π.χ. υδροπονία).
9.Διευκόλυνση της πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση ή/και κατάρτιση.
10.Παροχή συμβουλών για νομοθετικές αναθεωρήσεις και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
11.Προώθηση της συνεργασίας σε έργα που βοηθούν τους μικρούς αγρότες στην προστιθέμενη αξία, ιδίως στην εμπορία και στη μεταποίηση.
12.Δημιουργία ή ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων για τη γεωργία.
13.Διευκόλυνση ανταλλαγών επισκέψεων για αγρότες.