Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Οι κατασχέσεις-πλειστηριασμοί σπιτιών θα επιτραπούν, αλλά υπό ορισμένους όρους


Προωθείται ρύθμιση για μικρότερες δόσεις για δανειολήπτες, εφόσον αδυνατούν να πληρώσουν 
τις δόσεις τους ως έχουν

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 πρόκειται να ξεπαγώσουν, υπό ορισμένους όρους, οι πλειστηριασμοί, για χρέη προς τράπεζες και τρίτους, που είχαν απαγορευθεί  με διαδοχικές νομοθετικές πράξεις και υπουργικές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να παραταθεί ως έχει η ρύθμιση βάσει της οποίας απαγορεύεται η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός σπιτιών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες, αλλά και ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για χρέη προς τρίτους.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν, ωστόσο, ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί των σπιτιών θα γίνονται μόνον υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, έτσι που στην ουσία θα καθίσταται σχεδόν αδύνατη η κατάσχεση σπιτιών πολυτέκνων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, ανέργων, αναπήρων, υπερηλίκων με χαμηλές συντάξεις και άλλων οικονομικά αδύναμων.
Για να διατηρηθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά πλέον αδύναμους οφειλέτες, πριν λήξει η απαγόρευση στις 31 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών -υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές- θα καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτρέπονται οι κατασχέσεις-πλειστηριασμοί, αλλά υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε που στην ουσία  να μην αφορούν τις  προαναφερόμενες κατηγορίες οφειλετών.
Από τις ίδιες πηγές, διευκρινίζεται ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική των ρυθμίσεων, ώστε να πληρώνουν οι δανειολήπτες μικρότερες δόσεις, εφόσον αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.
Έτσι, σχεδιάζονται ρυθμίσεις για την ανακούφιση των οφειλετών πάνω στην προαναφερόμενη λογική, ενώ έχει αποκλειστεί να υπάρξει μερική διαγραφή ανάλογα με τη μείωση του ονομαστικού εισοδήματος των δανειοληπτών, καθώς είναι αδύνατον να υπάρξουν διαγραφές χρέους από τράπεζες γιατί θα αυξήσουν τις ανάγκες τους για ανακεφαλαιοποίηση, από την στιγμή που δεν έχουν επάρκεια κεφαλαίων. Άλλωστε, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την εξασφαλίζει η χώρα με δανεικά.
Σήμερα, υπάρχει δυνατότητα διαγραφής, με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σε περιπτώσεις κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά και δυνατότητα από ορισμένες τράπεζες επιμήκυνσης των δανείων που έχουν ήδη χορηγήσει εφόσον οι ίδιες οι τράπεζες  απευθυνόμενες νομίμως στις φορολογικές αρχές -ύστερα από σχετική έγγραφη άδεια του δανειολήπτη-
διαπιστώσουν ότι όντως υπάρχει αδυναμία πληρωμής των δόσεων του δανείου ως έχουν.
Στο μεταξύ εν όψει του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, ασκούνται πιέσεις από μεγάλο αριθμό κοινωνικών φορέων, αλλά και από την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών, προκειμένου να συνεχίσει να απαγορεύεται ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για χρέη, ιδίως όταν αφορά ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.
Όπως υποστηρίζεται, εάν δεν αποτραπεί το κύμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα προκληθεί σοκ στην ελληνική κοινωνία καθώς δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο, ενώ παράλληλα -όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς- θα μειωθούν οι  τιμές των ακινήτων, υποχωρώντας αρκετά χαμηλότερα, ιδίως την επόμενη διετία.