Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μεγάλα τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή


Σύμφωνα με ερευνητές-Επιδημιολόγους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αλλά και συνεργατών τους από τη Σουηδία, τη Φιλανδία και τη Νορβηγία οι ισορροπημένες δόσεις πρωτεινών και υδατανθράκων είναι συστατικά μιας υγιεινής διατροφής.
Είκοσι γραμμάρια λιγότεροι υδατάνθρακες την ημέρα ή πέντε περισσότερα γραμμάρια πρωτείνες μας καθιστούν πιο ευάλωτους στα καρδιαγγειακά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, επίσης, ότι δεν έχει σημασία μόνο πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε αλλά και από που προέρχονται, ενώ τονίζουν ότι οι ανάγκες ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και για τον ίδιο άνθρωπο ποικίλουν στις διαφορετικές περιόδους της ζωής του.
Κλειδί για τη σωστή και υγιεινή διατροφή είναι οι παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.
Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το ελαιόλαδο που έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Σχηματικά επισημαίνεται ότι στη μεσογειακή διατροφή το 50% των θερμίδων προέρχονται από υδατάνθρακες (φρούτα και λαχανικά), το 10%-15% από πρωτείνες (κρέας, αβγά, όσπρια) και το 35%-40% από λιπίδια (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί).