Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση ΠΕΟΠΠ και Πτηνοτροφικής για στήριξη της ελληνικής πτηνοτροφίας


Η χώρα μας σε ότι αφορά τη ζωική παραγωγή και ιδίως σε ότι αφορά την παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων παρέχει διατροφική ασφάλεια και σιγουριά. Όχι μαζική παραγωγή, αλλά ποιοτική παραγωγή. Διασφάλιση της αειφορίας με οικολογικό προσανατολισμό.
Ωστόσο, η ελληνική πτηνοτροφία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ήδη πολλές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και μέσω των εκπροσώπων της, όπως είναι η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και η Πτηνοτροφική, θέτει θέμα χορήγησης επαρκούς χρηματοδότησης και δανειοδότησης του κλάδου για επενδύσεις και στήριξη της αγοράς στη βάση ενός εθνικού σχεδίου με συγκεκριμένους στόχους.
Ειδικότερα, οι δύο Οργανώσεις προτείνουν η χρηματοδότηση να προέρχεται από τους δύο πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που είναι η στήριξη της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) και η κοινωνική-διαρθρωτική πολιτική, καθώς και από εθνικά κονδύλια.
Επίσης, προτείνουν να γίνει ικανοποιητική ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων και αναίρεση των προστίμων που επιβλήθηκαν για τα έκτακτα κρατικά μέτρα της περιόδου 2007-2008.
Τέλος, η ΠΕΟΠΠ και η Πτηνοτροφική για την ενημέρωση των αρμοδίων και κάθε ενδιαφερόμενου έδωσαν στη δημοσιότητα τις αναλυτικές παρατηρήσεις-θέσεις τους σχετικά με την αναθεώρηση της ΚΑΠ για την περίοδο 2013-2020 σε ότι αφορά την πτηνοτροφία.
Επισημαίνεται ότι πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ είναι ο Απόστολος Ζιώγας από τη Νέα Αρτάκη.