Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η υπερ-ήπειρος Αμασία δημιουργείται στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού !


Σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, η δημιουργία της υπερ-ηπείρου Αμασίας θα είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας στο Βόρειο Πόλο. 
Στη συνέχεια με την υπερ-ήπειρο θα ενωθούν η Αυστραλία και η Αφρική, εκ των οποίων η Αυστραλία θα ενωθεί προηγούμενα με την Ασία κάπου μεταξύ Ινδίας και Ιαπωνίας.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature, υποστηρίζουν ότι η δημιουργία της Αμασίας θα γίνει μέσα στα επόμενα 50 με 200 εκατομμύρια χρόνια.
Για την μελλοντική ένωση σε μια υπερ-ήπειρο, όπως ήταν η Παγγαία πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια ή η Ροδινία πριν από 1,1 δισεκατομμύρια χρόνια, έχουν μιλήσει και άλλοι επιστήμονες. Ωστόσο, έχουν υποστηρίξει ότι η υπερ-ήπειρος θα δημιουργηθεί είτε στην ίδια περιοχή με την Παγγαία, κοντά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται η Αφρική, είτε 180 μοίρες μακριά, στην άλλη άκρη του κόσμου.
Η θεωρία των ερευνητών του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέιλ, που τοποθετεί την Αμασία στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, υποστηρίζει ότι η ένωση Βόρειας και Νότιας Αμερικής θα κλείσει τη Θάλασσα της Καραϊβικής και θα συναντήσει την Ευρασία στο σημερινό Βόρειο Πόλο. Στη συνέχεια, η μετακινούμενη προς βορρά Αυστραλία θα ενωθεί με την Ασία. Επίσης, με την Αμασία θα ενωθεί και η Αφρική.
Οι επιστήμονες διατύπωσαν τη θεωρία τους με βάση τη μετακίνηση των αρχαίων υπερ-ηπείρων, χρησιμοποιώντας παλαιομαγνητικά δεδομένα των πετρωμάτων, τα οποία δείχνουν το μαγνητικό τους προσανατολισμό στο παρελθόν.
Οι χερσαίες μάζες της Γης μετακινούνται συνεχώς λόγω της τεκτονικής δραστηριότητας.
Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια οι διαδικασίες αυτές οδηγούν στην περιοδική ένωση των ηπείρων και στη δημιουργία υπερ-ηπείρων.