Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η αξιοποίηση αρωματικών φυτών


Tου κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών μπορούν να δώσουν ένα καλό εισόδημα στους αγρότες μέσα στην οικονομική κρίση.
Έτσι, η χώρα μας μια από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και του Κόσμου σε βιοποικιλότητα αρχίζει δειλά-δειλά να αξιοποιεί τα καλλιεργήσιμα ελληνικά αρωματικά βότανα και φυτά και ήδη βάζει πλώρη, πρώτα για να πείσει την ελληνική αγορά και έπειτα για να διεισδύσει στις διεθνείς, έχοντας απέναντί της πολυεθνικές εταιρείες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.

Ώθηση στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων δίνουν ιδιώτες-αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί και συλλέκτες βοτάνων, που υπογράφουν συμφωνίες απορρόφησης της παραγωγής τους με ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.
Καλλιεργούν ρίγανη, θρούμπη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, μαντζουράνα, μέντα, χαμομήλι, δυόσμο, λεβάντα και φλισκούνι.
Επίσης, καλλιεργούν θυμάρι, ταραξάκο, υπερικό (βαλσαμόχορτο), λουίζα, βαλεριάνα και τσάι του βουνού. Ορισμένοι αξιοποιούν και τους ευκαλύπτους που διαθέτουν.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης των αρωματικών φυτών της, δεδομένου ότι τα αυτοφυή φυτά στη χώρα μας είναι περίπου έξι χιλιάδες φυτικά είδη και υποείδη, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης. Εξ αυτών, τα 700 είδη είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο (η Ελλάδα είναι τρίτη παγκοσμίως σε ενδημικά φυτά), ενώ περίπου 20% είναι αρωματικά ή και φαρμακευτικά φυτά. Σημαντικός αριθμός των ελληνικών φυτικών ειδών παρουσιάζουν πτητικά συστατικά, που κυρίως ανήκουν στην ομάδα των τερπενίων και είναι υπεύθυνα για τις αρωματικές τους ιδιότητες.
Η μη αξιοποίηση των ελληνικών αρωματικών βοτάνων και φυτών αποτελεί έγκλημα σε βάρος της χώρας και στερεί από τους αγρότες μας από ένα αξιοπρεπές εισόδημα που θα μπορούσαν να έχουν.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συμβουλευτική υπηρεσία στον αγροτικό τομέα, παρότι επίκειται να θεσμοθετηθεί, ενώ δεν έχει βοηθήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες.
Επισημαίνουμε ότι οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών χρηματοδοτούνται από μια σειρά από προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, τα ΕΣΠΑ, τον επενδυτικό νόμο κλπ.