Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ ενόψει της ΚΑΠ μετά το 2013


Υπέρ της ενίσχυσης των πραγματικών παραγωγών, ενόψει της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2013, τάσσεται η ΠΑΣΕΓΕΣ και υποστηρίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητας για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας.
Όπως υποστηρίζεται σε μελέτη, που εκπόνησε το ειδικό τμήμα της οργάνωσης με τίτλο: «Η κατάσταση του αγροτικού τομέα : Εξελίξεις - Προβλέψεις - Προτεραιότητες», η ελληνική γεωργία μπορεί να απορροφήσει το πλεονάζον εργατικό δυναμικό, που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε οικοδομή και τουρισμό, να αυξήσει την παραγωγικότητά της και ταυτόχρονα τις εξαγωγές, ενώ θα μπορέσει να καλύψει ένα μέρος της ζήτησης, που απορροφούν οι εισαγωγές. 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασε αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας το 2010, ήταν ο πρωτογενής και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό (στοιχεία ΚΕΠΕ).
Για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας θα πρέπει, σύμφωνα με τη μελέτη, να εφαρμοστούν πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητάς της, όπως :
Πολιτική αρδευτικού νερού : Είναι απόλυτα αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα των επενδύσεων για την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Πολιτική γης : Η οργάνωση και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα απαιτεί πολιτικές που στοχεύουν στη διατήρηση της αγροτικής γης και στη χωροθέτησή της με την καθιέρωση των χρήσεων γης, αλλά και την προστασία της, ώστε να σταματήσει ο έντονος και συχνά αλόγιστος ανταγωνισμός από τις άλλες χρήσεις γης. 
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά προτεραιότητα η δημιουργία ενός εθνικού αγροτικού κτηματολογίου με στόχο την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων που έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, παραχωρηθεί στους αγρότες και καλλιεργούνται. 
Η βάση δεδομένων των καλλιεργούμενων εκτάσεων που έχει αναπτυχθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των ενισχύσεων (ΟΣΔΕ), μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τη δημιουργία του αγροτικού κτηματολογίου.
Κτηνοτροφία : Οι συνέπειες της ανόδου του κόστους των εισροών στην κτηνοτροφία (ζωοτροφές) το τελευταίο διάστημα έθεσαν - και συνεχίζουν να θέτουν - σε κρίση τον κλάδο. 
Είναι σαφές ότι απαιτείται η διαμόρφωση πολιτικής για την κτηνοτροφία, για τη στήριξη και την ανάπτυξή της.
Δασοπονία : Κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη της δασοπονίας και κυρίως η καλλιέργεια των δασών για τον καθαρισμό τους με την απομάκρυνση της πλεονάζουσας εύφλεκτης βιομάζας. 
Η αναγκαιότητα αυτή οφείλεται να συνδυαστεί με την προστασία και τη φύλαξη των δασικών εκτάσεων της χώρας, αξιοποιώντας το παραγωγικό δυναμικό του πληθυσμού των ορεινών περιοχών της χώρας, παραχωρώντας τη χρήση και κυρίως την καλλιέργεια των δασών στους αγροτικούς δασικούς συνεταιρισμούς.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας : Κρίνεται απαραίτητη η στήριξη επενδύσεων με συλλογικά σχήματα για την αξιοποίηση γεωργικής βιομάζας από υπολείμματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, με προτεραιότητα στις περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές.
Πολιτική για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων : Πρέπει να αναφέρεται στα σημαντικά αγροτικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, μέλι, κρασί, οπωροκηπευτικά και ιχθυοκαλλιέργειες.
Έλεγχος και εποπτεία της αγοράς : Η υιοθέτηση ενός καθολικού συστήματος ιχνηλασιμότητας των αγροτικών-διατροφικών προϊόντων, αποτελεί ζήτημα μέγιστης προτεραιότητας και έχει επανειλημμένα τεθεί, ώστε οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους να προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.


Έγκριση από Υπουργικό ν/σ για πολιτική γης και κτηνοτροφία


Εγκρίθηκαν σε δεύτερη ανάγνωση, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα σχέδια νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις» και «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις».