Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σημαντική πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστημιακές σχολές όλων των επιστημονικών πεδίων, με μεγαλύτερη σε τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για τη κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης των υποψηφίων και αφορά στις αναμενόμενες βάσεις 2011 και των 500 τμημάτων του μηχανογραφικού δελτίου, σημαντικές εκτιμήσεις ειδικών προβλέπουν τα εξής :
1ο Επιστημονικό Πεδίο : Οι βάσεις θα παρουσιάσουν, συγκριτικά με τα άλλα πεδία τη μικρότερη πτώση. Στα περισσότερα τμήματα η πτώση θα κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Πιθανότατα το τελευταίο πανεπιστημιακό τμήμα θα έχει βάση εισαγωγής λίγο κάτω από 11.000 μόρια.
2ο & 4ο Επιστημονικό Πεδίο : Οι βάσεις θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη πτώση και η πλειονότητα των τμημάτων θα χάσουν από 800 έως 1500 μόρια. Ειδικότερα στο 4ο θα υπάρξουν τμήματα που θα απαιτήσουν βάση εισαγωγής με μέσο όρο γραπτών επιδόσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις γύρω στο 2 !
3ο Επιστημονικό Πεδίο : Οι βάσεις εισαγωγής θα είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 9 ετών. Σημαντικός παράγοντας για το εύρος της ανατροπής θα αποτελέσει η μετακίνηση ή μη άριστων υποψηφίων προς τις ιατρικές σχολές.
5ο Επιστημονικό Πεδίο : Οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν πτώση και θα ξεκινήσουν από 350 μόρια και θα φθάσουν έως και τα 1.500 μόρια. Όπως και στο τέταρτο πεδίο θα υπάρξουν βάσεις εισαγωγής που θα απαιτούν μέσο όρο γραπτών επιδόσεων γύρω στο 2 !
Τέλος, οι εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε τμήματα με ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες είναι ότι θα υπάρξει μείωση των βάσεων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ενδεχομένως στις τελευταίες οι βάσεις θα πέσουν και κάτω από τα 12.000 μόρια. Οι βάσεις θα πέσουν και στις φιλολογίες που απαιτούν Αγγλικά (περισσότερο) ή Γερμανικά (λιγότερο). Αντίθετα, αύξηση των βάσεων αναμένεται στις φιλολογίες που απαιτούν Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά. Άνοδο των βάσεων θα παρουσιάσουν και τα τμήματα που απαιτούν ειδική εξέταση στη μουσική.