Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Χρήσιμη πληροφόρηση για αγρότες

Περιφερειακά Συμβούλια

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα γίνουν τα Περιφερειακά Συμβούλια Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς, Ηπείρου,  Βορείου Αιγαίου και Ιόνια Νησιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την προσπάθειά του να κάνει τα λεγόμενα ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ των περιφερειών της χώρας. Ήδη , έχουν γίνει τα περιφερειακά συμβούλια της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Αιγαίου, του Νοτίου Αιγαίου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας , της Θεσσαλίας και της Αττικής. Το υπουργείο υπολογίζει ότι με τις κοινές Επιτροπές που ξεκίνησαν ήδη τη δουλειά και συνεδριάζουν, να έχει το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει τα επιχειρησιακά σχέδια που αφορούν τις περιφέρειες όλης της χώρας μέσα στο 2011.

Νομοθετική Εργασία

Σε ότι αφορά τη νομοθετική εργασία. Μετά το Μητρώο Αγροτών, τον ΕΛΓΑ και το Μητρώο Εμπόρων , είναι σε διαδικασία κατάθεσης δύο νομοσχέδια που έχουν περάσει από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορούν τους Συνεταιρισμούς και τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα , ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες θα συζητήθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υπηρεσίας ελέγχων στο Υπουργείο Γεωργίας, Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων καθώς και το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα. Μετά το Πάσχα και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ψηφιστεί και τα νομοσχέδια «υποστήριξης στον αγρότη», που είναι η ενοποίηση των Οργανισμών , Έρευνα, Πιστοποίηση και Κατάρτιση Εκπαίδευση, (δεν θα είναι απλά ένα οργανωτικό νομοσχέδιο αλλά θα είναι μια ευρύτερη τομή στο πεδίο της υποστήριξης του αγρότη) και «πολιτική γης» που έχει να κάνει με την αργούσα περιουσία και τα διαθέσιμα σε κτίρια και σε γη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πλαίσιο Πολιτικής

Με αυτές τις διαδικασίες θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο πολιτικής σε νομοθετικό επίπεδο, που αφορά συνολικά την αγροτική οικονομία. Παράλληλα μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει και μια Επιτροπή για να κάνει την κωδικοποίηση αυτής της νομοθεσίας, ώστε  μέσα στο φθινόπωρο, όπως έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός , να έχουμε ένα Κώδικα της Ελληνικής Γεωργίας, για να ξέρει ο καθένας ποια είναι η συνολική πολιτική που γίνεται σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο.

ΟΣΔΕ

Σχετικά με το ΟΣΔΕ αναφέρθηκε ότι γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, εντελώς δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία για τους αγρότες. Αυτοί που δεν έχουν μεταβολές στις εκμεταλλεύσεις τους, είτε ηλεκτρονικά ή μέσω του 1540, είτε ταχυδρομικά, μπορούν από μόνοι τους χωρίς καμιά βοήθεια από κανέναν, να δώσουν τις απαντήσεις τους και να ενταχθούν. Από το υπουργείο θα σταλούν τις επόμενες ημέρες επιστολές, με έτοιμες μέσα και τις αιτήσεις, και θα θέλουν απλά την υπογραφή για όσους  δεν έχουν μεταβολές ή έχουν μόνο «αλφαριθμητικές» μεταβολές. Η διαδικασία αυτή μπορεί και να γίνει ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, που έχει σχέση με το συνολικό θέμα του ΟΣΔΕ, υπάρχει ανάδοχος από την υποχρέωσή μας για διεθνή διαγωνισμό που κατακυρώθηκε στη μοναδική υπάρχουσα πρόταση, που είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ.  Μέχρι το τέλος του Μαΐου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν χρειαστεί μια μικρή παράταση δεν θα ξεπερνάει τον Ιούνιο. Έτσι το επόμενο φθινόπωρο θα μπορέσει να γίνει η καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στην ώρα τους και χωρίς καμιά άλλη εργασία.

Δήλωση Καλλιέργειας

Για  το θέμα της δήλωσης καλλιέργειας, σύμφωνα με την ενημέρωση , πρέπει να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαΐου. Δίνεται η δυνατότητα του ίδιου του παραγωγού να προσαρμόσει τη δήλωση καλλιέργειας μέχρι 20%, συν πλην, της ασφαλισμένης ποσότητας σε περίπτωση που διαφωνεί με το τιμολόγιο. Η καταβολή της εισφοράς να γίνεται με τον τρόπο που επιλέγει ο παραγωγός, είτε μετρητά, είτε με δόσεις, (το πολύ τέσσερις δόσεις) είτε με εκχώρηση απαιτήσεων. Όσοι έχουν εισφορά μέχρι 20 ευρώ απαλλάσσονται, δεν θα δηλώσουν και θα είναι ασφαλισμένοι.

Επιστροφή ΦΠΑ

Για την επιστροφή του ΦΠΑ ισχύει απολύτως το χρονοδιάγραμμα, για το οποίο υπάρχει δέσμευση (αιτήσεις επιστροφής ατομικά ή συλλογικά, επιστροφή σε ένα μήνα από τον προσωρινό έλεγχο). Αποσυνδέεται η διαδικασία από την προσκόμιση της δήλωσης καλλιέργειας που γίνεται εκ των υστέρων.

Η χρήσιμη ενημέρωση είναι μια προσφορά για τους αγρότες της Εύβοιας του Πρύτανη των Αγροτικών Συντακτών - Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Τύπου Ελλάδας κ. Γεωργίου Αποστόλου Κούβαρη.