Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Οι τελικές αποφάσεις για την αγροτική και την αλιευτική πολιτική


Σύμφωνα με τα σχέδια της Ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, που ασκείται για το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από το τέλος του Μαρτίου.
Στο μεταξύ, οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις Copa-Cogeca χαρακτηρίζουν σωστή αλλά άτολμη την πρόσφατη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου για την ΚΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις Copa-Cogeca ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα, που ψηφίστηκαν, στις 23 Ιανουαρίου, από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν προχωρούν αρκετά.
Επίσης, οι οργανώσεις Copa-Cogeca υπογράμμισαν ότι η ταχεία και θετική απόφαση σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 είναι ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες.