Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κίνδυνοι που αγνοούμε από την κακή χρήση τζακιών και ξυλόσομπων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Με υπευθυνότητα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ενημερώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι που αγνοούμε από την κακή χρήση τζακιών και ξυλόσομπων.
Όπως επισημαίνει, αν τα ξύλα κατά τη χρησιμοποίησή τους είναι υγρά, γίνεται ατελής καύση και εκλύεται μονοξείδιο του άνθρακα, οπότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος δηλητηρίασης, όπως συμβαίνει ορισμένες φορές με τα μαγκάλια.
Έτσι, το τζάκι δεν πρέπει να μένει αναμμένο όταν πηγαίνουμε για ύπνο και τα καυσόξυλα πρέπει να είναι ξερά, κάτι που δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουμε.

Από την πλευρά του, εξάλλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει να μην χρησιμοποιούνται, σε τζάκια και ξυλόσομπες, για κάψιμο βαμμένα ή βερνικωμένα ξύλα, κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικά, καθώς και να αποφεύγονται τα χημικά προσανάμματα.
Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι απαιτείται να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως οι ηλικιωμένοι, όταν χρησιμοποιούν τζάκια ή ξυλόσομπες.
Δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2007 έως τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 έχασαν τη ζωή τους 64 άτομα, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, από πυρκαγιές σε σπίτια, που προκλήθηκαν από τζάκια ή ξυλόσομπες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής.